Acasă » Interes general » Andrew Noble: Combaterea schimbărilor climatice este importantă pentru fiecare dintre noi

Andrew Noble: Combaterea schimbărilor climatice este importantă pentru fiecare dintre noi

16 noiembrie 2021
ESG
energynomics

ES Dl Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România a transmis pentru Energynomics câteva gânduri despre rezultatele anticipate în urma conferinței COP26 de la Glasgow. Excelența Sa s-a referit și poziționarea României în lupta împotriva schimbărilor climatice cu toate provocările pe care le cunoaștem.

Mulțumesc foarte mult Energynomics pentru această discuție care mă ajută mult în eforturile mele în calitate de ambasador al Marii Britanii în România, pentru că ceea ce ne dorim este să ne asigurăm că vom avea un impact real!

“Viitorul energiei se decide la COP26”, dar, de fapt, viitorul planetei va fi decis prin implementarea a ceea ce decidem la COP26. Prin urmare, este fundamental acest tip de discuție, precum și construirea unei discuții cu adevărat globale, cu acțiuni reale care să pune în practică deciziile pe care liderii noștri le iau astăzi și în următoarele două săptămâni la Glasgow.

În calitate de gazde, simțim o responsabilitate uriașă, simțim într-un fel greutatea lumii pe umerii noștri mici, ai unei țări cu numai 66 de milioane de locuitori. Cred că acesta se datorează faptului că suntem puternic implicați în această problemă, una extrem de bine documentată. ONU ne-a oferit datele adevărate despre ceea ce înseamnă schimbările climatice pentru noi toți. Cred că sunt multe țări în lume în care dezbaterea despre ceea ce înseamnă schimbările climatice este abia la început. Cred că este cu adevărat nevoie să vorbim despre ce înseamnă schimbările climatice pentru planeta noastră și, de asemenea, pentru fiecare părticică a planetei în care locuim fiecare dintre noi. În cei trei ani petrecuți în România, cred că nu am auzit prea multe despre cum înțeleg oamenii schimbările climatice care vor afecta România. Sunt discuții despre unele dintre componentele agendei de sustenabilitate, dar de fapt marea problemă a schimbărilor climatice, și a creșterii nivelului mărilor, și a deșertificării în creștere, problemele puse de tipare meteorologice catastrofale – nu sunt sigur că acestea sunt lucruri pe care românul obișnuit de pe stradă sau din câmp sau din pădure le simte cu adevărat relevante. lor. Deci, cred că este un dialog foarte important pe care trebuie să-l întărim începând de acum.

Cred că există riscul ca lucrurile despre care se vorbește la Glasgow să nu îi intereseze pe oameni. Aici trebuie să intervină guvernele pentru a face această conversație relevantă fiecare cetățean. Ținta de a menține creșterea temperaturii globale la mai puțin 1,5 grade este o țintă extrem de ambițioasă și putem vedea deja efectele unei creșteri cu mai puțin de 1,5 grade asupra planetei. Uitați-vă la amploarea incendiilor de vegetație în Australia sau în California sau în Grecia. Foarte aproape, în Grecia! Gândiți-vă ce ar fi dacă s-ar întâmpla în România! Ce ar fi dacă s-ar produce asemenea incendii în Carpații de Est? Putem să excludem această posibilitate, dacă vom continua să creștem temperatura cu 1,5 grade, cu 2 grade sau chiar 10 grade, așa cum sunt prognoze, dacă nu facem nimic? România ar putea deveni o țară cu totul diferită față de cea de astăzi!

Ce înseamnă să menținem creșterea temperaturii sub 1,5 grade? Ei bine, înseamnă toate lucrurile despre care am auzit în ultimele zile, foarte multe mici componente. Ați auzit despre acordul privind metanul, încheiat ieri. Acesta poate contribui cu 0,2% la ținta noastră de zero emisii net. E puțin! Merită să ne batem capul cu asta? Ei bine, dacă nu ne ocupăm de metan, trebuie să obținem acel 0,2% din altă parte!

De câțiva ani, Guvernul britanic și-a obișnuit cetățenii cu ideea că va avea loc o schimbare dramatică în modul în care trăim. În Marea Britanie, știm deja că din 2030 nu vom mai putea cumpăra o mașină pe benzină sau diesel. Acestea nu vor fi puse în vânzare în Marea Britanie după 2030! Decizia a avut un impact uriaș în întreaga țară și cred că acum sunt 45.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice în toată țara. Acestea nu existau atunci când totul era doar o idee generală, de tipul ‚Da, ei bine, la un moment dat mașinile și furgonetele diesel și pe benzină nu vor mai fi disponibile’. Dacă stabilim o dată, apoi putem face planuri și putem identifica soluții. Există și se dezvoltă numeroase soluții, iar dialogul global care are loc cu privire la aceste soluții este cu adevărat foarte important. Treaba mea în calitate de ambasador britanic este să mă asigur că președinția noastră a procesului COP face cu adevărat o diferență.

Cealaltă mare provocare este, desigur, să ajutăm statele în curs de dezvoltare să atingă aceste obiective. Finanțarea transformării verzi în statele în curs de dezvoltare va fi cu adevărat importantă, dar în acest domeniu cred că România are un cuvânt puternic de spus. Nu cred că România își dă seama, uneori, câte lucruri bune a reușit. Nu am o cifră privind creșterea economică din 1990 până în prezent, dar este extraordinară! După cum știți, aceste locuri s-au schimbat de la aderarea la UE, când PIB-ul pe cap de locuitor al României era de 30% din media UE. Acum este la 70%. În doar câțiva ani! În același timp, din 1989, emisiile de CO2 din România au scăzut cu 64%, așa că, într-un fel, România este una dintre țările cele mai performante la nivel global în ceea ce privește reducerea emisiilor însoțită de creșterea PIB-ului. Ai descoperit piatra filozofală! Iar țările în curs de dezvoltare se pot inspira din ceea ce a reușit să facă România. Știu că există mult cinism și scepticism, oameni care spun „ei bine, da, am reușit acest lucru pentru că industria noastră grea s-a închis”. Da, s-a închis, dar important este că ați găsit metode alternative de creștere economică. În condițiile în care BERD prognozează o creștere a PIB-ului de 7,2% în acest an pentru România, înseamnă că CEVA faceți bine! Aveți deja cele mai scăzute emisii din UE, cea mai mare pădure virgină din UE, o biodiversitate fabuloasă – sunt elemente foarte importante și România începe să devină o țară bogată. Nimeni în România nu mă va crede când spun asta, dar este adevărat! Sunteți membru al unuia dintre cele mai bogate cluburi din lume, unul dintre cei mai mari contributori la avansul din țările în curs de dezvoltare, inclusiv pe aceste chestiuni. Aveți o voce care este auzită, contribuiți la reducerea amprentei de carbon, sistemul fluvial al României drenează aproape 8.000 de kilometri pătrați din Europa, dețineți cea mai mare zonă umedă din Europa, la Dunăre. Apoi, e toată această muncă superbă pe care o desfășoară academicieni din România, Marea
Britanie, Olanda și Germania, un întreg conglomerat de academicieni care muncesc pentru decarbonizarea Deltei Dunării. Sunt lucruri excelente care se întâmplă și cred că este nevoie doar de integrare, de promovare, acesta trebuie să fie subiectul despre care să vorbim tot timpul, pentru că astfel putem vorbi despre realizările uriașe ale României în domeniul durabilității, în același timp în care să ne uităm și la lucrurile care sunt dificile. Sunt multe țări cu liste încă și mai lungi decât a României cu lucruri care sunt cu adevărat dificile, iar România are unele dintre soluții.

Deci, din nou, vă mulțumesc foarte mult pentru că mi-ați permis să încep această discuție, dar cred că este un domeniu în care avem cu toții multe de învățat. Omenirea încă nu deține toate soluțiile și avem înainte provocări uriașe. Cu toate acestea, o țară precum România, care are o economie bazată pe cunoaștere, este unul dintre locurile care poate avea o contribuție uriașă la provocarea globală.

Mulțumesc!

CITEȘTE ȘI Anna Akhalkatsi (Banca Mondială): COP26 trebuie să însemne ambiție și acțiune

CITEȘTE ȘI Corina Popescu: Trebuie să știm care este baza pe care ne construim planul de investiții pe termen lung

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *