Acasă » Termo » Uzinele pe cărbune din Europa vor avea pierderi mai mari în deceniul următor

Uzinele pe cărbune din Europa vor avea pierderi mai mari în deceniul următor

10 decembrie 2017
Cogenerare
energynomics

Aproape toate centralele de cărbune din Uniunea Europeană își vor depăși cheltuielile bugetate până la sfârșitul deceniului următor, bazându-se pe subvenții pentru a rămâne în priză, pentru a sprijini mixul energetic, când producția de energie eoliană și solară este insuficientă.

Aproximativ 54% din centralele din regiune nu reușesc niciodată să ajungă la punctul de amortizare, potrivit unui raport al Carbon Tracker Initiative din Londra, publicat vineri. Uzinele sunt păstrate în viață prin cheltuieli guvernamentale care se ridică la milioane de euro, pentru ca unele stații să fie disponibile doar pentru a răspunde creșterii neașteptate a cererii, potrivit Bloomberg.

Deoarece națiunile europene, din Regatul Unit și până în Austria, intenționează să renunțe la cel mai poluant combustibil, iar investitorii, cum ar fi fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, exitează utilitățile care consumă cărbune, viitorul combustibilului nu a fost niciodată atât de sumbru. Producătorii de energie, de la Drax Group Plc din Marea Britanie și până la Steag GmbH și Uniper SE din Germania, închid deja sau reconvertesc uzinele pe cărbune într-un ritm record.

Până în 2030, 97% dintre fabrici vor avea fluxuri de numerar negative, Comisia Europeană intenționând să pună capăt așa-numitelor plăți de capacitate pentru cărbune până la mijlocul deceniului următor, iar tehnologia de stocare a bateriilor se îmbunătățește pentru a furniza mai multă energie necesară în perioadele de vârf, conform Carbon Tracker.

„Cărbune va fi intra într-o spirală negativă și nu există prea multe lucruri pe care le pot face proprietarii lor, în afară de lobby și să spere că statul le va salva”, spune Matthew Gray, senior analist la Carbon Tracker din Londra.

Marjele de profit ale acestor producători vor fi diminuate în perioada următoare, deoarece costul cotelor europene de emisii de carbon, necesare pentru emisiile de gaze cu efect de seră, se preconizează să se tripleze la 31 de euro (37 dolari) pe tonă până în 2030, potrivit Bloomberg New Energy Finance.

Însă utilitățile se așteaptă să opereze cel puțin unele dintre fabricile lor dincolo de 2030, potrivit raportului. Pe baza informațiilor companiilor și a politicilor de eliminare a cărbunelui ale statelor membre, doar 27% din unitățile pe cărbune din UE vor fi închise înainte de 2030, deoarece așteaptă clarificări cu privire la capacitatea necesară pentru siguranța aprovizionării.

În Germania, unde cancelarul interimar Angela Merkel se află sub presiunea reducerii poluării din partea industriei energetice, eliminarea treptată a cărbunelui ar duce la pierderi de 12 miliarde de euro pentru utilități, potrivit analizei. Statele membre ale Uniunii Europene ar putea evita risipirea a 22 miliarde de euro pe centrale neprofitabile prin eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030, potrivit raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *