Acasă » Regenerabile » Uniunea recomandă României o țintă de 34% pentru regenerabile, RWEA și PATRES cer angajamente ferme

Uniunea recomandă României o țintă de 34% pentru regenerabile, RWEA și PATRES cer angajamente ferme

20 iunie 2019
Regenerabile
Energynomics

Bogdan Tudorache

Recomandările Comisiei Europene privind PNIESC 2021 – 2030 reprezintă o reconfirmare a potențialului semnificativ al României în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, cota de 34% fiind o încurajare pentru un nivel de ambiție corect pentru viitor, dar și pentru eforturile depuse până în momentul de față pentru dezvoltarea actualelor capacități regenerabile, susține Claudia Brânduș – președinte, Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

”Observăm că dezvoltarea de noi capacități regenerabile este elementul central al documentului Comisiei, fiind cerute măsuri concrete și rapide pentru licențierea noilor proiecte în vederea reluării dezvoltărilor și atingerii contribuției într-un ritm natural și eficient din punct de vedere economic care sa ofere predictibilitatea necesare investitorilor. Măsurile incluse in document setează o traiectorie logică pentru un sistem energetic modern și competitiv, guvernat de principiile pieței libere, cu o definiție clară a consumatorului vulnerabil, care trebuie să funcționeze integrat la nivel regional pentru creșterea gradului de flexibilitate și securitate energetică,” spune Brânduș.

”România poate și trebuie să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% pentru 2030, având în vedere abundența resursei regenerabile. PATRES face, în continuare, apel la autorități să pună în aplicare, de urgență, recomandările Comisiei Europene. Se impune un angajament corect pentru viitorul energiei,” susțin oficialii PATRES, o organizație formată preponderent în companii mici și mijlocii cu capital românesc.

În Raportul semnat de Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete și transmis tuturor țărilor Uniunii Europene, se precizează că România trebuie să crească substanțial ținta pentru 2030 de energie din surse regenerabile până la cel puțin 34%. Recomandarea vine după ce Ministerul Energiei a propus, în PNIESC, să se asigure doar 27,9% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile.

“Nu mai putem permite continuarea unei situații nedrepte și care dezavantajează România în raport cu celelalte țări europene. Nu înțelegem de ce, în România, energia din surse regenerabile este tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Nu vedem sau nu vrem să vedem avantajele. Trebuie să ne schimbăm cu toții percepția. Energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”, a subliniat Viorel Lefter, președintele PATRES.

Autor: Energynomics

Un comentariu la „Uniunea recomandă României o țintă de 34% pentru regenerabile, RWEA și PATRES cer angajamente ferme”

  1. Este corecta pozitia primului ministru polonez fata de politica UE privind cota de regenerabile 38%.E laudabila lupta Greenpeace Roamania repectiv PATRES pentru mediu,din pacate uita sa ne spuna si afirmatiile PM polonez privind grija pe care o au tarile dezvoltate pentru mediu din tarile lor,prin mutarea industriei in tarile sarace.In ceea ce priveste planul propus privind energia si mediu, cred ca va mai trece multa apa pe Dambovita pana cand vom avea oameni competenti care sa gandeasca aceasta strategie.De 25 de ani posturile de decizie sunt asigurate de oameni cu carnete de partid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *