Acasă » Petrol și Gaze » UE și Ucraina, în dispută pe tema divizării Naftogaz

UE și Ucraina, în dispută pe tema divizării Naftogaz

24 iulie 2018
Consumatori
energynomics

Comisia Europeană și-a reiterat insistențele asupra divizării companiei de stat ucrainene Naftogaz, care ar trebui să separe transmisia de producție și furnizare, fapt pe care țara l-a acceptat ca precondiție pentru obținerea unei finanțări masive din occident.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea Europeană a Energiei, se află în discuții la Berlin cu omologii ruși și ucraineni pentru a încerca să soluționeze litigiile privind viitoarele transporturi rusești de gaze prin Ucraina.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak a fost citat spunând că „discuțiile au avut loc într-o atmosferă constructivă, dar este adevărat că problemele în cauză sunt foarte complicate și au nevoie de discuții serioase pentru a avansa”, potrivit Euractiv.com.

Ucraina a obținut împrumuturi de aproximativ 1 miliard de dolari în ultimii ani din partea unor organismele financiare internaționale, condiționate de reformarea sectorului gazelor. În special, s-a prevăzut crearea unui nou operator de sistem (TSO) în termen de 30 de zile de la pronunțarea hotărârii tribunalului de la Stockholm, care a fost acordată la 28 februarie 2018.

Šefčovič a declarat la Berlin că divizarea Naftogaz este o problemă importantă, deoarece viitorul contract între Naftogaz și Gazprom ar trebui să fie acoperit de un nou operator de sistem de transport nou-certificat.

Decuplarea este crucială pentru a atrage investiții de la companii și bănci fiabile din UE, pentru a contribui la modernizarea sistemului de tranzit al gazului din Ucraina, a declarat CE.

Cu toate acestea, Comisia a explicat că detaliile separării nu țin de discuțiile trilaterale ca atare și că vor fi în continuare negociate de Ucraina și oficiali ai Comisiei, pentru a se conforma legislației UE.

Un proces în două etape

Comisia declară că procesul de separare trebuie să fie finalizat până la 1 ianuarie 2020. În acest context, Comisia are în vedere un proces în două etape în cadrul căruia viitorul TSO este stabilit în cadrul Naftogaz.

Naftogaz a dezvăluit extrase din decizia arbitrală privind divizarea, care prevede că modificările în cadrul contractelor existente nu pot fi făcute fără acordul Gazprom.

„Dacă Naftogaz ignoră acordul de consimțământ, va încălca contractul pe care Gazprom încearcă acum să îl rezilieze. Aceasta înseamnă că livrările de gaze naturale către Europa ar putea fi periclitate, Gazprom va primi un argument puternic în sprijinul construcției Nord Stream 2, iar Ucraina se va confrunta cu riscul de a pierde tranzitul gazelor chiar înainte de sfârșitul anului 2019”, afirmă Naftogaz.

Sectorul gazelor ucrainene e renumit pentru corupție, căzând pradă ”elitelor” politice, în trecut. Se estimează că aproximativ 2-3 miliarde de dolari au fost sifonați în fiecare an din sectorul gazelor naturale.

În conformitate cu cel de-al treilea pachet UE privind energia, Ucraina a respectat reformele propuse pentru a asigura divizarea Naftogaz. În mai 2016, a fost lansată o reformă a managementului Naftogaz, iar compania a obținut un profit de 1 miliard de dolari pentru prima dată în istorie. În mod similar, în 2017, Naftogaz a înregistrat profituri care au reprezentat 16% din PIB-ul Ucrainei.

În 2017, totuși, progresul reformei a fost blocat, după cum a raportat Global Risk Insights, din cauza unor influențe prezidențiale și grupuri de interese. În martie, guvernul a dispus livrarea cantității prescrise de gaze la companiile regionale de distribuție a gazelor la un preț fixat. 70% din companiile regionale de distribuție a gazelor sunt controlate de Dmytro Firtash, un oligarh care este în prezent arestat în Viena, unde se confruntă cu acuzații de corupție.

Pentru a evita noua cerință de separare a transportului de activitățile de producție și furnizare, s-au creat companii-căpușă. Această încălcare a angajamentului de separare a fost puternic criticată de Naftogaz, Banca Mondială și Comunitatea Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *