Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » UE: pachetul de legi pentru exploatarea gazelor de șist va fi gata la sfârșitul anului

UE: pachetul de legi pentru exploatarea gazelor de șist va fi gata la sfârșitul anului

22 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Companiile care exploatează situri ce conțin gaze de șist în Europa vor trebui să respecte în curând un nou pachet legislativ ”robust”, pregătit de Comisia Europeană (CE) pentru publicare în decembrie sau ianuarie.

Pachetul va lua forma unui directive ce va reglementa combustibilii neconvenționali pentru a minimiza riscurile, în mod similar legilor din domeniul apelor uzate și studiilor de impact de mediu, conform Euractiv.com.

Intenția CE este de a clarifica regulile exploatării gazelor de șist atât pentru companii și investitori, cât și pentru populație, în ceea ce privește impactul asupra mediului.

Statele europene vor fi obligate să aplice un set clar de reguli, chiar dacă exploatarea resurselor are loc conform voinței naționale și principiului subsidiarității, care prevede că UE poate interveni în politica statelor membre doar dacă acționează mai eficace decât acestea.

Sursele citate de Euractiv.com susțin ideea creării unui cadru legal aplicabil în UE, și nu doar a unui ”set de reguli vag”.

Noua directivă intenționează să protejeze cetățenii în aceeași măsură împotriva riscurilor prezentate de exploatarea gazelor de șist ca și în cazul altor forme de extracție. Ea va legifera în domeniul riscurilor ridicate atât de gazele de seră, seisme, contaminarea solului și managementul rezervelor de apă, cât și în domeniul impactului asupra calității aerului, emisiilor fonice și al altor probleme legate de infrastructură.

În timp ce Polonia apreciază pozitiv exploatările gazelor de șist, acestea au fost interzise ăn Bulgaria, Franța și Spania. În România, compania americană Chervon a fost nevoită să-și retragă utilajele și să înghețe lucrările de explorare, în urma protestelor de la Pungești, județul Vaslui și din marile orașe.

Conform Centrului Comun de Cercetări al UE, forajul în cazul gazelor de șist prezintă ”riscuri majore” pentru mediu și sănătatea oamenilor, în timp ce Agenția Energetică Internațională afirmă că până și cea mai ecologică implementare a sistemelor de exploatare va duce la creșterea temperaturilor globale cu până la 3,5 grade Celsius pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *