Acasă » Interes general » Mediu » UE: Nou acord cu privire la prima schemă de certificare a eliminării carbonului

UE: Nou acord cu privire la prima schemă de certificare a eliminării carbonului

21 februarie 2024
Interes general
energynomics

Legislativul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic cu Consiliul marți (20 februarie) cu privire la propunerea de înființare a primului registru din lume pentru eliminarea certificată a dioxidului de carbon obținut din agricultură ecologică și procese industriale, conform Euractiv.

Plantarea copacilor, care preiau CO2 din atmosferă pe măsură ce cresc, este astăzi cea mai răspândită formă de eliminare a carbonului, dar sunt dezvoltate și tehnologii industriale, precum Direct Air Capture (DAC), în care ventilatoare gigantice extrag CO2 din atmosferă și le stochează permanent.

Acordul la care au ajuns Parlamentul și Consiliul UE are ca scop intensificarea eliminării de înaltă eficiență a carbonului din UE pentru a atinge obiectivul Uniunii de a reduce emisiile la zero până în 2050.

Comisia Europeană a depus propunerea în noiembrie 2022. Este primul pas către crearea unui registru la nivelul UE, care va permite în cele din urmă comercializarea unităților de eliminare a carbonului corespunzătoare unei tone de CO2 eliminată din atmosferă.

„Eliminarea carbonului avansează!” a declarat europarlamentarul Lídia Pereira, purtătorul de cuvânt al Parlamentului cu privire la propunere, într-o reacție postată pe X.

Noua schemă de certificare „va preveni practicile de greenwashing și va stimula investițiile private în eliminarea carbonului”, a adăugat ea, spunând că acest lucru va ajuta și la dezvoltarea pieței voluntare a carbonului.

Patru tipuri de eliminări

Noul cadru al UE face distincție între patru tipuri de eliminare a carbonului:

  • Eliminarea permanentă a carbonului, cum ar fi Captarea directă a aerului și Bioenergie cu CCS, care pot stoca CO2 timp de câteva secole.
  • Stocare temporară a carbonului în produse de lungă durată, cum ar fi construcțiile pe bază de lemn, timp de cel puțin 35 de ani.
  • Stocarea temporară a carbonului din agricultură, cum ar fi refacerea pădurilor și a solului, gestionarea zonelor umede, pajiștile cu iarbă de mare (minim cinci ani).
  • Reducerea emisiilor din sol obținută din agricultura generatoare de carbon, cum ar fi gestionarea zonelor umede, fără cultivare și practici de cultură de acoperire (minim cinci ani).

„Ultimele două activități trebuie să dureze cel puțin cinci ani pentru a fi certificate și nu trebuie să ducă la achiziționarea de terenuri în scopuri speculative care să afecteze negativ comunitățile rurale”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

Proiectele de defrișare evitate nu vor fi luate în considerare pentru certificare. Cu toate acestea, legislatorii UE au adăugat în mod explicit eliminările de carbon din mediile marine ca fiind eligibile în domeniul de aplicare.

„De-a lungul timpului, acest lucru va crea un model de afaceri suplimentar pentru fermieri și pădurari”, a comentat Wopke Hoekstra, comisarul UE pentru climă.

Certificarea rămâne deocamdată voluntară. Cu toate acestea, doar unitățile certificate pot fi folosite pentru a îndeplini obiectivele UE în materie de climă și contribuția determinată la nivel național (NDC) în temeiul Acordului de la Paris, se adaugă în declarație, stimulând guvernele să pună în practică sistemul.

Următorul pas: metodologiile de certificare

Comisia Eureopeană urmează „să dezvolte metodologii de certificare adaptate pentru diferite tipuri de activități de eliminare a carbonului” pe baza a patru criterii: cuantificare, adiționalitate, stocare pe termen lung și durabilitate.

De asemenea, Comisiei i se cere să includă „mecanisme clare de răspundere atunci când elaborează metodologiile de certificare”, se arată în declarația Consiliului.

Un registru electronic la nivelul UE pentru unitățile de certificare este de așteptat să fie creat „în termen de patru ani” de la intrarea în vigoare a regulamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *