Acasă » Electricitate » Industria solicită UE reducerea costurilor cu energia şi a poverii “Green Deal”, pentru a concura cu China şi SUA

Industria solicită UE reducerea costurilor cu energia şi a poverii “Green Deal”, pentru a concura cu China şi SUA

21 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Şefii marilor companii industriale vor ca Uniunea Europeană să scadă costurile cu energia şi să reducă povara reglementărilor introduse prin “Green Deal”, pentru a ajuta regiunea să rămână competitivă, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Peste 70 de lideri de afaceri şi din industrie, inclusiv Jim Ratcliffe, preşedintele miliardar al gigantului din domeniul chimiei Ineos Group, cer blocului comunitar să introducă “European Industrial Deal” pentru a spori competitivitatea în timpul tranziției energetice. Ei vor, în special, energie mai ieftină, reducerea birocrației şi majorarea finanțării pentru tehnologiile ecologice.

Grupul susține că Europa riscă să piardă în favoarea Chinei şi a Statelor Unite cursa pentru aprovizionarea cu tehnologiile necesare implementării regenerabilelor şi reducerea emisiilor industriale. Avertismentele vin la câteva luni după ce UE a finalizat reglementările privind diverse sectoare, de la energie la transporturi, pentru ajuta la reducerea emisiilor cu 55% în acest deceniu. Iar acum blocul comunitar are un obiectiv chiar mai ambițios – reducerea cu 90% a emisiilor până în 2040.

În acelaşi timp, costurile ridicate cu energia şi subvențiile acordate de China şi Statele Unite au sporit temerile privind viitorul industriei grele din Europa. Efectele se simt în special în Germania, cea mai mare economie europeană, unde sporesc avertismentele că zilele sale ca superputere industrială se apropie de final.

“Europa are dreptate cu obiectivele de reducere a emisiilor, nimeni nu le contestă, dar răspunsul nu este decarbonizarea prin dezindustrializare”, a declarat Ratcliffe, într-un interviu, adăugând că în ultimii 15 ani profiturile Ineos au trecut de la Europa la SUA.

Aceasta înseamnă că industria europeană are urgent nevoie de mai mult ajutor, susțin cei 70 de lideri în “Declarația de la Anvers”, cu ocazia vizitei de marți a şefului CE, Ursula von der Leyen, şi a premierului belgian, Alexander de Croo, la uzina chimică a BASF din Anvers.

“Aceste provocări enorme vin în condițiile în care, atât IMM-urile, cât şi marile firme se confruntă cu cea mai severă scădere a activității economice din ultimul deceniu, cererea este în declin, costurile de producție cresc, iar cei care investesc se mută în alte regiuni. Fabricile sunt închise, producția oprită, oamenii concediați. Europa are nevoie urgent de o analiză economică”, se arată în “Declarația de la Anvers”.

Industria chimică, a oțelului şi cea a cimentului sunt sectoarele cel mai afectate de decarbonizare şi vor fi dependente de tehnologii ca hidrogenul verde şi captarea carbonului pentru a reduce emisiile, în linie cu obiectivele climatice ale UE.

“Reglementările în Europa sunt complicate, îndelungate şi nu oferă stimulente pentru a încuraja investițiile. Avem nevoie de o transformare”, susține Martin Brudermueller, şeful BASF şi preşedintele Asociației Industriei Chimice din Europa (Cefic).

De asemenea, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a spus luni că la începutul lunii martie va propune, împreună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck, diminuarea reglementărilor europene care țin pe loc companiile şi afectează creşterea economică.

“Suntem într-o cursă economică de 100 de metri, dar avem legat de picior un lanț cu o bilă. Creşterea economică europeană este afectată de norme, reguli, directive şi reglementări, există o birocrație excesivă”, a declarat luni Bruno Le Maire, la o întâlnire cu jurnaliştii.

Oficialul francez a afirmat că aceste reglementări țin pe loc companiile UE şi nu se aplică firmelor din SUA şi China.

Le Maire a dat vina, parțial, pe reglementările adoptate la Bruxelles pentru problemele economice ale blocului comunitar, adăugând că el şi cu Robert Habeck vor veni cu o propunere detaliată la şedința comună de guvern din data de 5 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *