Acasă » Interes general » UE investește peste 1 miliard de euro în 7 proiecte inovatoare pentru decarbonizarea economiei

UE investește peste 1 miliard de euro în 7 proiecte inovatoare pentru decarbonizarea economiei

17 noiembrie 2021
Interes general
energynomics

Uniunea Europeană investește peste 1,1 miliarde EUR în șapte proiecte inovatoare la scară largă prin intermediul Fondului pentru inovare. Granturile vor sprijini proiecte care vizează aducerea pe piață a unor tehnologii inovatoare în industriile mari consumatoare de energie, energii regenerabile, hidrogen, captarea, utilizarea și stocarea carbonului. Proiectele sunt localizate în Belgia, Italia, Finlanda, Franța, Olanda, Norvegia, Spania și Suedia.

Cele șapte proiecte au fost selectate pentru finanțare în cadrul primului apel al Fondului pentru inovare, proiecte cu costuri totale de capital de peste 7,5 milioane de euro. Acestea au fost evaluate de experți independenți pentru a proba capacitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu tehnologiile convenționale și de aduce inovații tehnice, fiind în același timp suficient de mature pentru a permite implementarea lor rapidă. Alte criterii de selecție au inclus potențialul de scalabilitate și rentabilitate al proiectelor.

Proiectele selectate acoperă o gamă largă de sectoare relevante pentru decarbonizarea diferitelor părți ale industriei și sectoarelor energetice ale Europei, cum ar fi produsele chimice, oțelul, cimentul, rafinarea, energia și energia termică. Toate proiectele fac parte deja din hub-uri industriale sau pornesc cluster-e pentru decarbonizare din care fac parte sectoare industriale interconectate.

Pe scurt

Suedia Un proiect din Suedia are ca scop eliminarea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră din producția de oțel prin utilizarea hidrogenului regenerabil în Gällivare și Oxelösund.

Finlanda Un alt proiect, în Finlanda, va demonstra două moduri de producere a hidrogenului curat la o rafinărie din Porvoo, prin energie regenerabilă și prin captarea CO2 și stocarea permanentă a acestuia în Marea Nordului.

Franța În Franța, un proiect va capta emisiile inevitabile într-o fabrică de ciment și va stoca o parte din CO2 subteran, în Marea Nordului, iar restul va fi integrat în beton.

Belgia Pentru a reduce emisiile din producția de hidrogen și substanțe chimice, un proiect din Belgia va dezvolta un lanț valoric complet de captare, transport și stocare a carbonului în portul Anvers.

Italia Un proiect din Italia va dezvolta o linie pilot la scară industrială pentru fabricarea de celule fotovoltaice inovatoare și de înaltă performanță în Catania.

Spania Un alt proiect din Spania va transforma deșeurile municipale solide nereciclabile din El Morell în metanol, o substanță chimică de bază și un combustibil cu emisii scăzute de carbon.

Suedia Un alt proiect din Suedia va crea o instalație de captare și stocare a carbonului pentru bioenergie la scară largă la centrala sa existentă de energie termică și electrică combinată cu biomasă din Stockholm.

Proiectele selectate încep să pregătească acordurile individuale de grant cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), organismul de implementare a Fondului pentru Inovare. Este prevăzut ca acestea să fie finalizate în primul trimestru al anului 2022, permițând Comisiei să adopte decizia de acordare a granturilor și să înceapă distribuirea fondurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *