Acasă » Electricitate » UE analizează o lege care ar putea diminua preţurile energiei

UE analizează o lege care ar putea diminua preţurile energiei

8 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană aşteaptă din partea autorităţilor poloneze un proiect de lege destinat reducerii taxelor la electricitate pentru a analiza respectarea prevederilor europene care interzic acordarea de ajutoare de stat ilegale către companii, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar citat de Reuters.

Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat în data de 28 decembrie 2018 un act legislativ destinat reducerii taxelor la energia electrică, o măsură prin care partidul la putere, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), vrea să evite o creştere a facturilor la energie înaintea alegerilor parlamentare din acest an, potrivit Agerpres.

Companiile de utilităţi controlate de statul polonez au propus majorarea, în 2019, a facturilor la electricitate plătite de gospodării cu peste 30%, în ideea de a recupera o parte din veniturile pierdute ca urmare a creşterii cu 65% a preţurilor la electricitate pe piaţa angro şi cu 400% a preţurilor la certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

Însă, chiar înainte de şedinţa Camerei Inferioare a Parlamentului, Partidul Lege şi Justiţie şi-a majorat surprinzător propunerea privind acordarea de despăgubiri pentru companiile de utilităţi, până la patru miliarde de zloţi (1,1 miliarde dolari), în ideea de a ajuta aceste companii să facă faţă diminuării veniturilor. Acest anunţ a provocat imediat o creştere a cotaţiei acţiunilor companiilor de utilităţi controlate de statul polonez, Energa, Tauron şi PGE, cu 1 până la 5%.

„Un stat membru UE este obligat să notifice Comisia cu privire la acordarea de ajutoare de stat înainte ca aceste măsuri să intre în vigoare. Legislaţia UE stipulează că aceste măsuri trebuie comunicate Comisiei pentru a le putea analiza. Până acum nu am fost înştiinţaţi de autorităţile poloneze, dar ne aşteptăm să facă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.