Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Ucraina: Nord Stream 2 reprezintă un risc pentru securitatea energetică a UE

Ucraina: Nord Stream 2 reprezintă un risc pentru securitatea energetică a UE

9 noiembrie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Conducta Nord Stream 2 reprezintă un risc pentru securitatea energetică a Uniunii Europene şi ajută Rusia să controleze piaţa energetică a blocului comunitar, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, punct de vedere susţinut şi de premierii ţărilor baltice, relatează Novinite, scrie Mediafax.

Oficialul ucrainean solicit implicarea Comisiei Europene în această chestiune, adăugând că acest gazoduct va provoca Ucrainei pierderi de 1,8 miliarde de euro pe an. Premierul ucrainean a mai spus la o conferinţă de presă comună cu omologii săi din ţările baltice, susţinută joi, că bugetele Poloniei şi Slovaciei vor fi afectate de reducerea rolului acestor state în tranzitul gazelor.

Polonia şi Slovacia vor pierde venituri de 300 de milioane dolari, respectiv 800 de milioane de dolari pe an, potrivit estimărilor lui Iaţeniuk. Un oficial american în domeniul energiei, Robin Dunnigan, a avertizat la rândul său că redirecţionarea tranzitului gazelor ar priva Ucraina de venituri anuale de 2 miliarde de dolari.

„Nord Stream-2 pune în pericol nu doar supravieţuirea Ucrainei ci reprezintă şi un risc pentru diversificarea furnizorilor de energie ai Europei, în special în cazul regiunii de sud-est”, a spus Dunnigan, preluat de Mediafax.

Premierii statelor baltice s-au alăturat apelurilor lui Iaţeniuk de analizare în detaliu a proiectului North Stream-2. Şeful Guvernului Estoniei, Taavi Roivas, a cerut o investigaţie legată de compatibilitatea North Stream-2 cu legislaţia UE. Roivas a anunţat că premierii statelor baltice au „suspiciuni serioase” că proiectul nu respectă Pachetul Trei Energie, un set de reglementări comune în industria de profil.

Nord Stream-2 ar dubla practic capacitatea conductei existente care livrează gaze în Germania pe sub Marea Baltică, în prezent de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Totodată, noua conductă va livra gaze direct către alte ţări, cum sunt Marea Britanie şi Franţa.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Energie, Maros Sefcovic, a declarat joi, la Bruxelles, că Eastring, un alt proiect promovat de compania slovacă Eustream, a devenit unul dintre proiectele prioritare ale UE. Anterior, la un forum organizat la Bratislava, Sefcovic a mai spus că lista de proiecte prioritare este aproape finalizată, iar includerea Eastring, care ar transporta gaze şi către Bulgaria, via România şi Ungaria, va contribui la alocarea unor fonduri suplimentare acestui proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *