Acasă » Electricitate » Nuclear » Ucraina cere ajutor pentru centralele nucleare, Gazprom ar putea schimba prețul gazelor

Ucraina cere ajutor pentru centralele nucleare, Gazprom ar putea schimba prețul gazelor

3 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Parlamentul Ucrainei a cerut observatorilor internaționali sprijin pentru protejarea centralelor sale nucleare pe măsura creșterii tensiunii cu Rusia, conform Reuters. În același timp, Gazprom avertizeaza asupra anulării tarifelor preferețiale la gaze pentru Ucraina. Hryhoriy Nemyria, un membru al parlamentului ucrainean, a apelat la statele semnatare ale unui tratat nuclear 1994, care garantează securitatea Ucrainei – inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Rusia.

Compania rusă Gazprom a comunicat că ar putea anula reducerile la tarifele la gaze de care beneficiază Ucraina, în contextul în care Kievul a acumulat restanţe de 1,55 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro), informează site-ul agenţiei ruse RIA Novosti. „Plăţile trebuie respectate”, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom. „În acest moment, Ucraina are restanţe la gaze de 1,549 miliarde de dolari”, a precizat reprezentantul Gazprom.

Rusia a acordat Ucrainei tarife preferenţiale la gaze în contextul în care Administraţia Viktor Ianukovici renunţase în noiembrie 2013 la semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Însă avertismentul Gazprom ar putea fi o formă de presiune economică asupra noilor autorităţi proeuropene instalate la Kiev.

Jacob Lew: Statele Unite sunt pregătite să ofere ajutor financiar Ucrainei

Statele Unite sunt pregătite să ofere Ucrainei tot sprijinul necesar pentru ca această ţară să îşi revină din punct de vedere financiar, a spus secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, citat de AFP. „Statele Unite sunt pregătite să lucreze cu partenerii bilaterali şi multilaterali pentru a oferi Ucrainei tot sprjinul necesar pentru restaurarea stabilităţii financiare şi revenirea la creşterea economică, dacă noul guvern pune în aplicare reformele necesare”, a spus Lew.

Secretarul Trezoreriei a precizat că un program al FMI au trebui să fie „centrul” unui eventual plan de ajutor internaţional. „Statele Unite sunt pregătite să completeze ajutorul FMI”, a adăugat el. Lew a subliniat că a vorbit de mai multe ori cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi a primit asigurări că Guvernul de la Kiev este „pregătit să ia măsurile necesare în vederea construirii unui fundament solid pentru economia” Ucrainei.

Noile autorităţi ucrainene, care au preluat puterea de la fostul preşedinte Viktor Ianukovici, au lansat joi un apel de ajutor din partea FMI, care s-a declarat imediat „pregătit să răspundă” în acest sens. În paralel, Kievul pierde controlul în Crimeea, în contextul sporirii prezenţei trupelor ruse în această peninsulă din sudul Ucrainei. Lew a reafirmat că Washingtonul urmăreşte „îndeaproape” şi „cu mare îngrijorare” situaţia din Ucraina.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *