Acasă » Regenerabile » Trei mari provocări la care trebuie să facă față industria fotovoltaică

Trei mari provocări la care trebuie să facă față industria fotovoltaică

25 octombrie 2023
Regenerabile
energynomics

Dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile întâmpină trei mari provocări la nivel mondial, respectiv procentul foarte mare de eșec al firmelor care furnizează echipamente, dificultățile privind securitatea instalațiilor și incompatibilitatea unor echipamente.

„Există trei mari provocări globale care pot avea impact și asupra României. Peste 90% din furnizorii de echipamente au un ciclu de viață de sub 10 ani. Este nevoie de furnizori solizi din punct de vedere financiar, altfel vor fi probleme pe segmentul post-vânzare și pe segmentul de servicii. Aceste lucruri pot face ca o investiție să se irosească”, a declarat Vlad Doicaru, Vice Președinte al Huawei România, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Iași de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

În al doilea rând, siguranța sistemelor fotovoltaice și a celor de stocare a energiei este incertă, deoarece au început deja să apară probleme la montarea instalațiilor (scurtcircuit, erori de implementare și incendii). Aceste deficiențe pot crea, de asemenea, și o serie de provocări pentru firmele de asigurare.

A treia provocare este reprezentată de faptul că furnizorii care au mai multe produse în portofoliu sunt preferați de către clienți, însă acest lucru poate fi și o vulnerabilitate prin aceea că, într-un sistem fotovoltaic în care sunt utilizate echipamente de la mulți furnizori, pot apărea situații de incompatibilitate între acestea.

„Un studiu realizat în Germania arată că 10% din echipamentele fotovoltaice instalate în perioada 2010-2013 sunt nesustenabile pentru că s-au degradat. Adică, e vorba de aproape de 2 miliarde de euro care ar trebuie reinvestiți in restabilirea parametrilor inițiali ai panourilor și invertoarelor”, a mai spus Doicaru.

Conferința de la Iași a fost a patra dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Conferința finală este programată pe 16 și 17 noiembrie, la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *