Acasă » Petrol și Gaze » Transformarea „verde” a devenit o parte esențială a businessului

Transformarea „verde” a devenit o parte esențială a businessului

13 noiembrie 2023
Digitalizare
energynomics

XP, cunoscută anterior sub numele de Expert Petroleum, are mai mult de 18 ani de operațiuni axate pe îmbunătățirea producției de petrol și gaze în zăcămintele mature pentru a le face mai sigure, mai ecologice și mai productive. Întrucât, de-a lungul anilor, expertiza sa a evoluat dincolo de îmbunătățirea producției, către decarbonizarea operațiunilor, compania s-a rebranduit în 2022 sub numele „XP” și continuă să-și sprijine partenerii încă și mai mult în direcția unor operațiuni sustenabile de explorare și prodicție. XP își pune la dispoziție cunoștințele și expertiza atât în ceea ce privește îmbunătățirea producției, prin divizia „XP Uplift”, cât și pentru decarbonizarea operațiunilor, prin divizia „XP Upgreen”. Am discutat cu David Martinon, CEO și unul dintre co-fondatorii Expert Petroleum de la începuturile companiei, în 2006.

 

Stimate domnule David Martinon, vă rog să porniți de la o prezentare generală a inițiativelor și realizărilor XP pentru reducerea emisiilor de metan și a modului în care contribui aceste eforturi vor la sustenabilitatea sectorului de petrol și gaze?

Din punct de vedere istoric, activitatea noastră de bază a fost optimizarea operațiunilor cu petrol și gaze și creșterea producției zăcămintelor care au atins un plafon. Pentru a îmbunătăți livrările de gaze, a trebuit, printre altele, să urmărim fiecare moleculă de gaz care se irosea prin scurgeri, guri de aerisire, ventile, și să o aducem înapoi în conducta de livrare pentru a o vinde. Aceasta este modalitatea în care ne-am construit de-a lungul anilor expertiza în reducerea emisiilor de metan.

Având în vedere că schimbările climatice au devenit o preocupare din ce în ce mai presantă pentru societate, credem cu tărie că reducerea emisiilor de metan provenite din exploatările de petrol și gaze este una dintre cele mai bune oportunități pe termen scurt pentru a promova obiectivele Acordului de la Paris. În ultimii 5 ani, am obținut deja o reducere de 38 % a intensității metanului.

Pentru a conduce acest efort, în mai 2022, XP a devenit prima companie din România care s-a alăturat Parteneriatului pentru petrol și gaze metan (OGMP) 2.0, cu obiectivul de a atinge o intensitate a metanului de 0,2% până în 2025. De asemenea, în noiembrie, în efortul de a ajunge la emisii aproape zero de metan din activele de petrol și gaze pe care le operăm până în 2030, XP s-a alăturat Inițiativei Aiming for Zero Methane Emissions a Oil & Gas Climate Initiative (OGCI).

 

Ce tehnologii sau practici specifice a implementat sau va implementa XP pentru a reduce emisiile de metan în câmpurile mature? Puteți împărtăși câteva rezultate măsurabile în ceea ce privește reducerea emisiilor și îmbunătățirea siguranței?

La XP avem o ne bazăm în cea mai mare măsură pe date. Credem cu tărie că, pentru a îmbunătăți ceva, trebuie mai întâi să aduni o mulțime de date, să le analizezi și apoi să implementezi soluții eficiente și adecvate scopului.

De exemplu, în ceea ce privește emisiile de metan, am realizat anul acesta un inventar detaliat al celor aproximativ 140.000 de surse de emisii din cadrul operațiunilor noastre, în conformitate cu cele mai bune practici recomandate de OGMP. Am mers ăn detaliu pentru a face un inventar al fiecărei supape și al șuruburilor de pe aceste supape. Mai departe, putem măsura cu o cameră de mare precizie fiecare sursă de emisie pentru a vedea dacă are sau nu scurgeri și pentru a o repara.

Acesta este doar un exemplu al nivelului de detaliu la care colectăm date în activitatea pe car eo desfășurăm, dar în ultimii 5 ani am implementat tehnologii la scară mai mare, cum ar fi transformarea gazului în energie electrică, pentru gazul neexploatat (stranded gas), separatoare mobile de testare a puțurilor pentru a evita arderea sau pierderea de gaze în timpul curățării puțurilor, drenaje automate ale separatorului pentru a evita scurgerile și sisteme de detectare a scurgerilor în timp real în conducte pentru a remedia rapid un incident. Lista este lungă.

În ultimii 5 ani, am redus numărul de deversări de lichide cu 73% și volumele deversate cu 87%. Din 2013, în România, am reușit să reducem intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră (tCO2eq/tep) cu 87%, iar intensitatea energetică (%) cu 77%.

 

Fiind una dintre primele companii din România recunoscute pentru reducerea emisiilor de metan, ce rol își propune să joace XP în stabilirea standardelor din industrie și influențarea altor companii din segmentul de explorare și producție să urmeze exemplul?

Într-adevăr, XP este mândră să fie prima companie românească căreia i s-a acordat Gold Standard Pathway de către Oil & Gas Methane Partnership 2.0, care este, la nivel internațional, cel mai înalt standard pe care îl puteți obține pentru obiective de reducere a emisiilor de metan și planuri credibile pentru atingerea acestor obiective.

Suntem o companie de servicii care preia managementul operațiunilor și investițiile pentru un grup de zăcăminte mature în parteneriat cu fostul operator și proprietar al zăcămintelor. Prin urmare, performanța noastră este întotdeauna considerată un punct de referință pentru restul operațiunilor care sunt încă exploatate de partenerul nostru. Așadar, da, eforturile noastre de reducere a emisiilor de metan ridică ștacheta pentru toată lumea și suntem încântați să împărtășim ceea ce învățăm în acest proces.

 

Puteți detalia planurile XP de reducere în continuare a emisiilor de metan în următorii ani? Aveți ținte sau obiective specifice pe care doriți să le atingeți?

Vom continua să avansăm către obiectivul nostru ambițios de a atinge o intensitate a metanului de 0,2% până în 2025, conform angajamentului asumat prin OGMP.

Ca parte a acestui efort, vom realiza programe LDAR pentru a reduce ratele de scurgere, aliniate cu programele de măsurare dezvoltate în conformitate cu viitoarea reglementare a UE privind metanul în sectorul energetic. În plus, echipele noastre se concentrează continuu pe soluții de optimizare a proceselor și de decarbonizare pentru operațiunile de zi cu zi.

 

Emisiile de metan au implicații semnificative asupra mediului. Puteți detalia modul în care eforturile XP se aliniază cu obiectivele mai ample de durabilitate și protecție a mediului, atât la nivel național, cât și global?

Eforturile XP sunt aliniate cu inițiativa OGMP, pe care am menționat-o anterior, iar compania este semnatară a Inițiativei „Aiming for Zero Methane Emissions” a Oil & Gas Climate Initiative (OGCI). Aceste programe sunt cele mai recunoscute programe la nivel internațional în industria noastră. De asemenea, procesele noastre interne sunt deja aliniate la viitorul regulament UE privind metanul.

 

În tranziția către energia verde, ce rol vede XP pentru gazul natural ca alternativă mai curată față de alți combustibili fosili?

Gazul natural este într-adevăr opțiune mai bună în comparație cu cărbunele și petrolul pe durata tranziției către sursele regenerabile de energie. Totuși, acest lucru este valabil numai dacă emisiile de metan pe tot parcursul lanțului valoric al gazelor rămân reduse și se apropie de zero. Emisiile de metan au un impact de 84 de ori mai puternic asupra încălzirii globale în comparație cu dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani. Prin urmare, un accent susținut pe managementul și reducerea emisiilor este obligatoriu atunci când se produc gaze naturale pentru a reduce constant amprenta de mediu a petrolului sau cărbunelui.

 

XP sa rebranduit ca o companie care se concentrează pe siguranță, operațiuni ecologice și productivitate. Ați putea descrie elementele cheie ale parcursului pe care îl aveți către un viitor mai durabil, orientat spre energie verde și cum plănuiți să vă susțineți partenerii în această tranziție?

În primul rând, siguranța a fost întotdeauna prioritatea noastră încă din prima zi; nu există excelență operațională în industria petrolului și a gazelor fără un sistem adecvat de gestionare a siguranței. În calitate de companie care oferă servicii de management al operațiunilor, ne-am concentrat întotdeauna pe siguranță în primul rând, deoarece aceasta dă tonul pentru calitatea operațiunilor noastre. Acest lucru este explicat în mod clar în rapoartele de sustenabilitate pe care le-am realizat în fiecare din ultimii șase ani. Noul nostru branding, de la Expert Petroleum la XP, spre operațiuni upstream durabile, are într-adevăr scopul de a exprima viziunea noastră conform căreia, pentru ca zăcămintele de petrol și gaze să fie durabile în timp, acestea trebuie să fie mai sigure, mai eficiente, mai productive pentru mai mult timp (prin creșterea producției și a rezervelor) și, nu în ultimul rând, mai ecologice.

 

Având în vedere peisajul energetic în dinamică accelerată, puteți oferi informații despre investițiile sau inițiativele pe care XP le are în vedere în domeniul energiei regenerabile (geotermale) sau al altor întreprinderi durabile care vă completează expertiza în zăcămintele mature de petrol și gaze?

Urmărim cu mare interes energia geotermală, unde există o mulțime de sinergii cu expertiza pe care o avem cu privire la operațiunile  de subteran și în instalații de producție. De fapt, producem mult mai multă apă caldă decât petrol, din cauza nivelului ridicat de apă din câmpul petrolier matur în care operăm. Echipa noastră de experți efectuează deja analize în zona în care operăm, dar aceasta sunt încă într-un stadiu incipient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *