Acasă » Regenerabile » Eșecul multor proiecte de energie verde este provocat, printre altele, și de investitorii speculativi

Eșecul multor proiecte de energie verde este provocat, printre altele, și de investitorii speculativi

13 noiembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile va continua în anii următori, iar partea de stocare va deveni tot mai importantă, dar din cei 10.000 MW care au avize de racordare (ATR) se vor realiza cel mult 20%, inclusiv din cauza investitorilor speculativi, a declarat Daniel Dumitrașcu, Director Sustenabilitate și Eficiență Energetică la EnergoBit Control Systems, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizată de Energynomics.

”Partea de stocare va fi tot mai importantă în anii următori, la fel și hidrogenul. Stocarea ar fi cea mai la îndemână soluție, este o altă variantă pentru echilibrarea consumului și a producției de energie. Compania noastră este implicată în proiecte de energie regenerabilă de peste 10.000 MW. O cifră enormă și extrem de volatilă. Multe astfel de proiecte sunt aduse la stadiul de ATR sau sunt tranzacționate, dar doar 10-20% ajung să se concretizeze. Unii actori din piață le tratează nu ca pe unități de producție, ci ca un mod de a specula oportunitățile momentului. Ar trebui să evităm specula”, a spus el.

Potrivit estimărilor EnergoBit Control Systems, până în 2030 consumul brut de electricitate urmează să fie asigurat în proporție de 49% sau chiar mai mult de unități de generare din surse regenerabile. Deși acesta este ”un lucru foarte bun”, va crea totuși anumite probleme, inclusiv un posibil colaps al sistemului energetic național, dacă nu vor fi adoptate reglementările și măsurile tehnice potrivite.

EnergoBit Control Systems a fost implicată în primele proiecte de realizare a unor instalații de stocare a energiei din țară, iar nevoia de astfel de unități va fi tot mai mare. Un avantaj îl constituie disponibilitatea financiară asigurată prin fonduri UE și PNRR.

„Prin PNRR, până în 2025 se estimează instalarea a 240 MW în unități de stocare și 480 MWh capacitate de stocare”, a mai spus Dumitrașcu.

Totodată, compania este implicată și în definirea unor comunități energetice rurale, demers prin care urmărește asigurarea aprovizionării cu energie a satelor din România.

Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ADC, BCR, Elgeka Ferfelis, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine, Noark, Parapet, Photon Energy, Volt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *