Acasă » Electricitate » Distribuţie » Transelectrica: Închiderea inelului de 400kV în Banat va permite instalarea a 1GW de regenerabile

Transelectrica: Închiderea inelului de 400kV în Banat va permite instalarea a 1GW de regenerabile

14 iunie 2021
Distribuţie
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

Odată cu trecerea la 400 kV a întregului Ax Banat, de la Porțile de Fier la Arad, în zona de sud-vest a țării vor putea fi instalate capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW, reprezentând în jur de 15% din totalul producției la nivelul țării, susține Transelectrica.

Compania derulează lucrări importante pe tronsonul de linie nou construită între Porțile de Fier și Reșița, etapă esențială pentru realizarea proiectului de trecere la 400 kV a întregului Ax Banat, care va închide și Inelul de 400 kV al României.

„Este o lucrare foarte importantă pentru dezvoltarea sistemului de transport a energiei electrice, pentru închiderea inelului din zona de sud – vest a României. O asemenea investiție este importantă pentru că în urma finalizării acesteia vom putea instala capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul țării noastre de a utiliza cât mai multă energie verde”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, aflat în vizită de lucru.

„La sfârșitul anului trecut, Transelectrica și-a propus un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) pentru următorii 10 ani cu o valoare estimată de circa 5 miliarde de lei. Una dintre direcțiile centrale de dezvoltare este creșterea capacității de integrare a energiei regenerabile, în condiții de siguranță, și astfel atingerea țintelor naționale asumate la nivel european. În această strategie, finalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are un rol esențial, atât pentru securitatea energetică a țării, cât și pentru economia locală”, a adăugat Cătălin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de vest, Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița face parte dintre obiectivele incluse pe lista proiectelor de interes comun la nivelul Comisiei Europene. Finalizarea și operaționalizarea acestui tronson va contribui semnificativ atât la integrarea energiei din surse regenerabile (până la 500 MW), la creșterea capacității de interconexiune cu țările vecine cu circa 300 MW, cât și la racordarea de consumatori noi care pot însuma o putere de circa 500 MW.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița reprezintă o investiție de peste 122 de milioane de lei.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *