Acasă » Electricitate » Transelectrica, eveniment de marcă organizat la Parlamentul European

Transelectrica, eveniment de marcă organizat la Parlamentul European

4 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, operatorul de transport și de sistem din România, unul dintre cei mai importanți actori energetici din Europa de Est, anunță desfășurarea unui eveniment de marcă, în data de 8 noiembrie 2023, la Bruxelles, găzduit de Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. „Consolidarea securității energetice și cooperarea operatorilor de transport și de sistem din Europa de Est” va dezvolta discuții tematice cu o deosebită importanță pentru actualul context din sectorul energetic și are ca scop promovarea unui schimb dinamic de soluții comune pentru cooperarea bilaterală și regională, pentru consolidarea securității energetice, designul Pieței de Energie și cele mai eficiente abordări pentru tranziția energetică.

În contextul războiului din Ucraina, securitatea energetică a devenit o preocupare majoră pentru România și pentru celelalte state din regiune, în condițiile în care în martie 2022 sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova s-au interconectat sincron cu rețeaua europeană de transport al energiei. În acest sens, asigurarea securității energetice este esențială, pentru promovarea stabilității și reducerii riscurilor în ceea ce privește aprovizionarea cu energie în regiune.

Această dezbatere unică va reuni operatorii de transport și de sistem energetic din Europa de Est, prin reprezentanți de top management din energie din Bulgaria, Serbia, Croația, Grecia, Ungaria, Albania, Polonia, Slovacia. De asemenea, la dezbatere vor lua parte și importanți factori de decizie de la nivelul Comisiei Europene și membri ai Parlamentului European. Un invitat special, care va avea un aport semnificativ în cadrul discuțiilor, va fi doamna Tinne van der Straeten – Ministrul Energiei din Belgia, țara care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primele șase luni din anul 2024.

Temele-pilon ale evenimentului vor genera o analiză complexă în ceea ce privește actualitatea arhitecturii securității energetice în Europa de Est și vor concluziona printr-un set de practici și modalități eficiente prin care țările din această regiune pot dezvolta o cooperare bilaterală și regională eficientă pentru consolidarea securității energetice și dezvoltarea pieței de energie.

Această dezbatere semnificativă organizată în inima Europei, la Parlamentul European reprezintă o oportunitate unică de a aduce în agenda publică europeană viitorul energiei în Europa de Est, modalitățile de consolidare a sistemului energetic și avansare către soluții energetice durabile.

Astfel, evenimentul organizat de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA își propune să faciliteze dialogul între toți participanții cointeresați cu obiectivul de crea un important nod de alianță care va  contribui la construirea unui viitor energetic mai sigur și mai durabil în Europa de Est.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA gestionează și operează o rețea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și 81 de stații electrice de transformare pe teritoriul întregii țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *