Acasă » Electricitate » Ghidul schemei de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar, publicat pe site-ul AFIR

Ghidul schemei de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar, publicat pe site-ul AFIR

4 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar a fost publicat pe site-ul AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă acestei scheme fiind de 500 de milioane de euro, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„MADR, prin AFIR, anunță publicarea pe site a condițiilor necesare pentru obținerea finanțării acordate prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare. Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se desfăşoară începând cu data de 9 noiembrie 2023, ora 08:00, până la data limită de 23 noiembrie, ora 23:59. Alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Bugetul mediu anual al schemei nu va depăşi 150 de milioane de euro în cadrul fiecărei sesiuni”, se arată într-un comunicat al MADR.

Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane este defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană şi solară) şi 50 de milioane de euro capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană şi solară).

Sursa finanțării pentru Schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă şi nu poate depăşi 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.

„Menționăm că pentru energie eoliană, finanțarea este de maxim 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maxim 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW. Totodată, pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maxim 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW”, se spune în comunicat, potrivit Agerpres.

Schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică pentru proiectele care vizează realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate. De asemenea, prin schemă se urmăreşte realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite şi înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum şi Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.

Prezenta schemă se aplică numai instalațiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fără capacitate de stocare integrată, precizează ministerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *