Acasă » Electricitate » Transelectrica are în lucru opt planuri de digitalizare de 200 milioane de euro

Transelectrica are în lucru opt planuri de digitalizare de 200 milioane de euro

13 iunie 2024
Digitalizare
energynomics

Transelectrica are opt proiecte de digitalizare cu o valoare cumulată de 200 milioane de euro și lucrează la crearea unui laborator pentru testarea tehnologiilor digitale, o premieră în sud-estul Europei, a declarat Mihai Marcolț, Head of Research & Innovation Office, Transelectrica.

„Trebuie să facem pași în zona digitalizării și trebuie să îi facem acum pentru că altfel, dacă ratăm startul, sigur nu vom mai putea atinge acele ținte. Avem multe planuri în ce privește digitalizarea dar ea vina la pachet cu partea de cyber security”, a spus Marcolț, cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.

Compania de stat are opt proiecte de digitalizare la nivel național, monitorizarea unor active critice, proiecte în care ia în calcul utilizarea realității virtuale și augmentate sau a dronelor pentru scanarea echipamentelor sale.

De asemenea, Transelectrica a început să construiască un laborator pentru testarea tehnologiilor digitale și nu numai, o premieră în sud-estul Europei. Acesta va fi realizat în colaborare cu Politehnica București, pe terenul instituției, și va putea fi utilizat pentru instruirea angajaților Transelectrica și a studenților de la Politehnică. De asemenea, compania lucrează și la dezvoltarea unor stâlpi de transport al energiei de nouă generație.

Odată cu centrele de date a apărut un nou consumator în sistemul energetic național, iar acest lucru este pozitiv pentru că suplinește dispariția industriei din țară. Un alt lucru pozitiv este înmulțirea numărului de mașini electrice care, alături de regenerabile, reduc poluarea sau o mută în alte zone din afara orașelor.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI MARCOLȚ

„E bine că apar noi consumatori care vin să suplinească ceea ce a dispărut, și anume industria. Infrastructura este pregătită, venim cu energii regenerabile dar degeaba venim dacă nu avem unde să o consumăm”, a mai spus el.

Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *