Acasă » Electricitate » Mihai Mladin: Modul clasic de operare a sistemului energetic nu mai este valabil

Mihai Mladin: Modul clasic de operare a sistemului energetic nu mai este valabil

13 iunie 2024
Digitalizare
energynomics

Modul clasic de operare a sistemului energetic nu mai este valabil în prezent, din cauza creșterii nivelului de energie regenerabilă. Variabilitatea acestei energii și dificultatea de a o estima cu precizie necesită adoptarea unor soluții de monitorizare în timp real și de răspuns rapid, a declarat Mihai Mladin, Șeful departamentului C&D&I, la Centrul Român al Energiei, cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.

„Singura modalitate de a opera eficient sistemele energetice este prin digitalizare. La nivelul Uniunii Europene, există inițiative la care toate statele membre trebuie să răspundă, pentru a face față noilor provocări ale tranziției energetice. Aceasta are doi factori declanșatori principali: creșterea ponderii energiei verzi și generarea distribuită, care la rândul lor declanșează al treilea factor – digitalizarea energiei. Totuși, trebuie să luăm în considerare și riscurile cibernetice asociate”, a spus el.

Mladin a menționat proiectul CyberSeas, derulat de 26 de organizații din 10 state europene, cu un buget de 10 milioane de euro, care are ca scop generarea de soluții și contramăsuri în domeniul securității cibernetice în domeniul energetic. Principalele obiective ale proiectului sunt contracararea riscurilor cibernetice legate de atacurile cu cel mai mare impact asupra sistemelor energetice, protejarea consumatorilor de atacuri cibernetice și asigurarea protecției datelor cu caracter personal și consolidarea datelor energetice la nivel european pentru a asigura o mai bună coordonare și eficiență.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI MLADIN

„În prezent, sunt în testare 30 de soluții de securitate cibernetică, dintre care una în cadrul Transelectrica. Dintre acestea, 20 au un grad de maturitate tehnologică ridicat și se apropie de momentul în care vor putea fi puse pe piață”, a adăugat Mladin.

Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *