Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Tradeville: acţiunile energetice, principalele atracții ale bursei în 2015

Tradeville: acţiunile energetice, principalele atracții ale bursei în 2015

18 februarie 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Printre principalele atracții de la Bursa de Valori București (BVB) în 2015 se numără Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, OMV Petrom, dar şi ETF BET Tradeville, BRD și BVB, pe piața principală, iar în paralel, pe sistemul alternativ de tranzacționare (ATS) al bursei, acțiunile unor companii de renume mondial: E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple și Facebook, spune Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville.

„Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii românești prin comparație cu companiile din Vest, dar și cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligațiunilor guvernamentale reprezintă principalul punct de atracție al pieței locale în 2015 și în viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe această piață sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE) dar şi prețurile rezonabile ale companiilor listate”, a mai spus Dumitrescu.

Unul din cele mai accesibile instrumente, fondul de investiții ETF BET Tradeville (TVBETETF), replică structura indicelui BET și investește, astfel, doar în companiile locale de tip ”blue-chip”, cu o lichiditate rezonabilă asigurată de existența unui market-maker.

„Indicele BET și, implicit, prețul unei unități de ETF ar trebui să se aprecieze cu circa 10% în 2015”, estimează el.

Companiile energetice, în topul preferinţelor

Dintre simbolurile disponibile investitorilor, Fondul Proprietatea (FP) va rămâne, foarte probabil, principalul punct de atracție și în 2015, prin prisma lichidității și a operațiunilor pe care le va desfășura pentru a-și îndeplini obiectivul de reducere a discountului prețului acțiunilor față de VUAN la sub 15%. Prețul-țintă pentru FP se situează, astfel, în jurul valorii de 1 leu, indicând o apreciere potențială de aproape 15% față de cotația de închidere recentă.

„Alte două companii care vor rămâne în topul preferințelor investitorilor în acest an sunt monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale și energie electrică Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL), datorită dividendelor foarte mari. Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preț de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotațiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni,” spune analistul Tradeville.

În același sector al utilităților, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv, fiind considerat subevaluat.

„E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilități listate din lume după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfășoară programe robuste de adaptare la noul mediu și are șanse bune de redresare. Conform estimărilor centralizate de Reuters, un preț-țintă în 2015 pentru EOAN ar fi 15 EUR, mai mare cu peste 11% față de închiderea recentă”.

În industria petrolului, acțiunile OMV – Petrom (SNP) ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp și cărora nu le este teamă de volatilitate, având în vedere că dificultățile generate de scăderea prețului petrolului sunt tranzitorii, spune Dumitrescu.

„Petrom este lider pe piața locală de desfacere a carburanților, deține cea mai mare și modernă rafinărie din țară și are perspective extrem de interesante în privința zăcămintelor din Marea Neagră. Consensul din piață, cu care suntem în acord, reflectă aceste perspective și o apreciere potențială de peste 11%, printr-un preț-țintă de 0,42 lei/acțiune.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *