Acasă » Regenerabile » Tinmar va investi 150 mil. euro în proiecte de energie regenerabilă în următorii trei ani

Tinmar va investi 150 mil. euro în proiecte de energie regenerabilă în următorii trei ani

20 iulie 2023
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Grupul Tinmar alocă pentru investiții în energie regenerabilă un capital de aproximativ 150 milioane de euro pentru următorii 3 ani și vrea să ajungă la parcuri proprii sau în operare de 1GW pe termen mediu, susțin oficialii companiei. Una din direcțiile strategice ale Tinmar e reprezentată de realizarea proiectelor comune cu CE Oltenia, în timp ce a doua componentă investițională va fi alocată pentru achiziționarea de parcuri operaționale. A treia linie strategică include dezvoltarea şi construcția de parcuri fotovoltaice de la zero, inclusiv cu baterii de stocare, au menționat oficialii Tinmar.

„Pe termen mediu, ne dorim să depăşim 1 GWP în capacități de producție deținute în proprietate sau în operare”, afirmă Carla Corb – Marketing & Corporate Communication director – Tinmar Energy.

“Strategia Grupului Tinmar, încă din 2011 a fost concentrată pe înființarea şi dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă, urmând practic un curs etapizat conform planurilor multianuale stabilite în cadrul companiei. Astfel, în 2012, Grupul a început prima etapă a planului investițional, dezvoltând de la zero proiecte fotovoltaice cu o putere instalată de 50 Mwp.

În decursul ultimilor 3 ani, Grupul  Tinmar a continuat strategia de dezvoltare printr-o politică de achiziții de parcuri fotovoltaice în funcțiune. Compania a investit în acest sens  peste  50 de milioane de euro, reuşind astfel să îşi dubleze capacitatea instalată din portofoliu, operând în prezent peste 105Mwp putere instalată în parcuri fotovoltaice”,  susține Carla Corb.

”În linie cu politicile de decarbonizare şi independența energetică a Uniunii Europene, pentru a ne putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, este nevoie ca energia din surse regenerabile să aibă o pondere mai mare în mixul energetic şi să asigurăm o mai mare eficiență energetică. În acest scop, Grupul Tinmar alocă pentru investiții în energie regenerabilă un capital de aproximativ 150 milioane de euro pentru următorii 3 ani de zile pentru a continua politica de expansiune”.

Astfel, compania are trei direcții strategice investiționale. O primă componentă investițională se referă la parteneriatul cu CEO către care compania va aloca peste 50% din capitalul investițional. Astfel se vor pune în funcțiune 4 centrale fotovoltaice împreună cu CE Oltenia – capacitatea instalată de 280 MWp, până în 2025, la care se adaugă o centrală pe gaz cu o putere instalată de minim 475MW, până în 2027.

Pentru derularea acestui Parteneriat cu Grupul  CE Oltenia, au fost înființate societăți cu capital mixt Tinmar Energy şi CE Oltenia, după cum urmează: Proiectul 1, Societate mixtă de tip SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 83 MW – SE Rovinari; Proiectul 2, Societate mixtă SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 112 MW- SE Turceni; Proiectul 3, Societate mixtă SPV privind implementarea unui parc cu putere instalata de 66MW Pinoasa, SE Rovinari; Proiectul 4, Societate mixtă SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 19 MW Bohorelu SE Rovinari;

Proiectul 5, Societate mixtă SPV privind implementarea unui bloc de minim 475 MW pe gaz natural la SE Turceni.

Luni, în prezența Dlui Ministru al Energiei, Sebastian Burduja, părțile au semnat contractele de finanțare pentru cele 5 proiecte.

Proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice şi de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni. Conform calendarului estimativ, parcurile  fotovoltaice vor fi operaționale în 2024 iar centrala pe gaz, în 2026.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *