Acasă » Regenerabile » Timmermans: O țintă de 45% pentru regenerabile este ambițioasă, dar fezabilă

Timmermans: O țintă de 45% pentru regenerabile este ambițioasă, dar fezabilă

18 ianuarie 2023
Regenerabile
energynomics

Comisia Europeană susține în continuare o țintă de 45% din energia UE din surse regenerabile până în 2030, în timp ce numeroase țări ale Uniunii încearcă să ajungă la o cifră mai puțin ambițioasă, a declarat șeful UE pentru climă Frans Timmermans pentru Euractiv, într-un interviu exclusiv.

Țările UE și Parlamentul European poartă în prezent discuții despre o nouă lege care să stimuleze producția de energie verde, inclusiv un obiectiv care să stabilească cât de mult din mixul energetic al Europei ar trebui să provină din surse regenerabile, până în 2030.

În decembrie, țările UE au susținut o țintă de energie regenerabilă de 40%, ca parte a discuțiilor în curs de revizuire a directivei UE privind energia regenerabilă, un obiectiv mai mic decât cel de 45% propus de CE și susținut de Parlament.

„Cred că trebuie să menținem linia de 45%”, a declarat Timmermans pentru Euractiv, într-un interviu exclusiv, la adunarea Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) din Abu Dhabi.

„Dacă vedeți ritmul cu care sunt construite sursele noastre regenerabile – eoliene offshore, dar mai ales și solar de acoperiș – cred că obiectivul este ambițios, dar fezabil”, a adăugat el.

Când a propus pentru prima dată actualizarea directivei privind sursele regenerabile – în iulie 2021, Comisia Europeană a sugerat o țintă de 40% pentru 2030, dar a crescut-o la 45% anul trecut, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aproximativ 22% din energia UE a provenit din surse regenerabile în 2020, cu două puncte procentuale mai mult decât obiectivul convenit de blocul comunitar pentru acel an.

Franța, Țările de Jos, Irlanda și câteva alte țări ale UE sunt reticente în a susține o propunere a Comisiei Europene de a stimula obiectivul UE de energie regenerabilă pentru 2030, ca răspuns la războiul din Ucraina, conform Euractiv.

Potrivit lui Timmernans, în capitalele UE există o „înțelegere din ce în ce mai mare” că este necesară o țintă mai mare de surse regenerabile pentru a consolida securitatea energetică a UE în contextul scăderii exporturilor de gaze rusești către Europa.

„Mulți văd nevoia să ne renunțăm la combustibilii fosili din cauza crizei climatice, dar toată lumea constată că nu mai putem depinde de combustibilii fosili și că singurul mod în care ne putem crește suveranitatea în domeniul energetic este să mergem spre surse regenerabile”, a spus el.

Iar noile reguli ale UE de autorizare rapidă ar putea face obiectivul mai ușor de atins, crede el.

„Dacă putem ajuta statele membre în acest sens, atunci și obiectivul devine mai ușor de atins”, a explicat Timmermans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *