Acasă » Electricitate » Theodor Livinschi (partnerg-i): Este obligatoriu un test de stres al bugetului alocat anul viitor pentru energie

Theodor Livinschi (partnerg-i): Este obligatoriu un test de stres al bugetului alocat anul viitor pentru energie

6 octombrie 2021
Analize
energynomics

În cea mai recentă postare a sa pe blogul său, Theodor Livinschi, fondatorul partnerg-i, se referă la două dintre majorările de prețuri înregistrate recent pe piețele energetice: prețul angro al energiei electrice cu livrare în anul 2022 a înregistrat, în ultimele 7 zile, +23%, până la valoarea de 760,00 lei/MWh – astăzi (5 oct. 2021), în timp ce, cel al gazelor naturale cu livrare în trimestrul I al aceluiași an a evoluat, în același interval de timp, cu +30%, până la 493,20 lei/MWh, valoare înregistrată de asemenea astăzi.

Într-o postare anterioară, Theodor Livinschi a prezentat evoluțiile pe termen lung – Radiografia impactului creșterii prețurilor energiei: Adaptarea achiziției prin conștientizare.

Mai ales în conjunctura actuală, consumatorii de energie trebuie să conștientizeze riscurile pe care aceste le pot determina, să cuantifice impactul pe care le pot genera și să gândească din timp planuri de acțiune, care să îl atenueze sau gestioneze, definite până la nivelul „worst case scenario”. „Nu intenționăm să sune alarmist, ci doar dorim să sporim gradul de prudență și de pregătire pentru situații mai puțin prevăzute, al consumatorilor”, subliniează Theodor Livinschi.

Indiferent de situația contractării (poziție deschisă sau parțial ori total închisă), de dimensiunea sau comportamentul cunoscut al contrapartidei contractuale (furnizorul) sau de tipul ori valoarea prețului contractat (garantat și invariabil, negarantat sau alte variante), inclusiv în cele mai optimiste scenarii, recomandăm realizarea unui test de stres (analiză sau simulare concepută pentru a determina capacitatea unei anumite companii de a face față unei situații de criză) al bugetului alocat anul viitor pentru energie, totul pentru a nu fi luați prin surprindere.

Rata de rezultate pozitive (a se înțelege rezultat nedorit, în linie cu vocabularul medical dobândit în ultimii ani) va fi probabil la nivelul actual din România al testării specifice pandemiei prin care trecem. Continuând în nota aceleiași analogii, singura diferență este că riscurile generate anul viitor de costurile cu energia nu pot fi prevenite cu un vaccin disponibil, ci poate doar cu protecția generată de o mască, având în vedere contextul local al piețelor cu amănuntul de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *