Acasă » Electricitate » Energia nucleară câştigă teren în strategia Europei de eliminare a gazelor naturale

Energia nucleară câştigă teren în strategia Europei de eliminare a gazelor naturale

6 octombrie 2021
Electricitate
Energynomics

Energia nucleară devine opţiune de rezervă pentru regenerabile în Europa precum şi pentru a ajuta la reducerea dependenţei continentului de livrările de gaze naturale din străinătate, transmite Bloomberg.

Goana globală pentru asigurarea necesarului de gaze naturale înaintea iernii a condus la explozia preţurilor, astfel că politicienii din Marea Britanie se îndreaptă spre energia nucleară pentru a asigurarea aprovizionării cu energie. Însă gazele naturale sunt o parte importantă a mixului energetic iar eliminarea lor nu va fi un proces facil. Peste Canalul Mânecii, Franţa combină energia atomică cu regenerabilele şi deşi asta o face mai puţin dependentă de importurile de gaze, creşterea preţurilor la electricitate forţează Parisul să facă un apel pentru o Europă mai puţin dependent de importuri.

„Este crucial să fii independent. Acest lucru este valabil atât pentru Franţa cât şi pentru toate ţările europene. Nu vrem să fim dependenţi de livrările care vin din ţări străine”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno le Maire, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Energia nucleară ar urma să aibă un rol dominant în sistemul energetic din Marea Britanie pentru a putea susţine producţia intermitentă de electricitate a regenerabilelor, în planul care vizează eliminarea gazelor naturale până în 2035. Guvernul de la Londra a menţionat luni preţul ridicat şi volatil al gazelor naturale drept un motiv pentru această strategie.

Printre factorii care au dus la creşterea explozivă a preţului gazelor naturale se numără şi diminuarea livrărilor din Rusia, care îşi umple propriile sale depozite înainte de venirea iernii.

„Cu cât mă uit mai mult la această situaţie cu atât cred că energia nucleară trebuie să fie o parte a soluţiei. Ceea ce trebuie să facem în această ţară este să avem un sistem ieftin, accesibil şi sustenabil, şi ceva pe care să ne putem baza noi înşine, care să ne protejeze de mişcările de preţuri internaţionale”, a declarat ministrul britanic pentru mediul de afaceri, Kwasi Kwarteng, conform Agerpres.

Energia nucleară a fost dominantă în Franţa timp de mai multe decenii iar autorităţile intenţionau să reducă această dependenţă prin creşterea ponderii regenerabilelor. Însă beneficiile unui sistem cu emisii reduse de carbon nu se transmit la nivelul economiei în actuala criză energetică. Luni seara, preţurile de referinţă în Franţa la energia electrică au atins un nivel record de 152,40 euro pentru un MWh.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *