Acasă » Regenerabile » Tehnologiile de stocare rivalizează pentru a utiliza surplusul energiei solare și eoliene

Tehnologiile de stocare rivalizează pentru a utiliza surplusul energiei solare și eoliene

22 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

O gamă bogată de tehnologii de stocare a energiei – inclusiv bateriile de dimensiunea unui magazin de mobilier Ikea și rezervoare de sare rehidratate de dimensiunea unui recipient cu ulei care eliberează căldură – se află în teste acum în laboratoare și ateliere de lucru din întreaga lume.

Acestea rivalizează în încercarea de a deveni alegerea furnizorilor în stabilizarea rețelelor, atunci când energia din surse regenerabile trece de 20% – punctul în care natura imprevizibilă a energiilor regenerabile devine imposibil de gestionat. Într-un viitor în care energia solară și eoliană vor să înlocuiască în mod constant carburanții fosili pe bază de carbon, tehnologiile de stocare a energiei vor fi necesare pentru a menține luminile aprinse, când vântul scade și soarele pierde din intensitate.

Stocarea energiei era simplă. Odinioară a fost un sector de tehnologie scăzută în care apa a fost pompată în amonte în timpul cererii reduse de energie și eliberată în timpul cererii de vârf. Dar stocarea hidroelectrică prin pompare este limitată de geografie.

Noile tehnologii includ sisteme de stocare a energiei chimice, electrochimice, mecanice și termice. Fiecare tip prezintă capacități diferite, rate de debitare, fiabilitate și costuri de capital și de operare diferite, ceea ce înseamnă că multe și-ar putea găsi nișe de piață în următorii ani, potrivit cen.acs.org.

Piața de stocare a energiei decolează acum, deoarece vântul și energia solară au devenit în cele din urmă surse de energie mai ieftine decât arderea cărbunelui și sunt la fel de scumpe sau mai puțin decât gazele naturale. „Aceste prețuri bat așteptările tuturor”, spune Rory McCarthy, senior analist pentru stocarea energiei al Wood Mackenzie.

Regulamentul de încurajare a adoptării energiei regenerabile sprijină, de asemenea, cererea de stocare a energiei. California a decis ca energia electrică să fie 100% fără emisii de dioxid de carbon până în 2045. „Statele Unite sunt cu cinci ani înainte în ceea ce privește politica [stocării energiei], dar și China e pe val, iar UE pune în aplicare noi reglementări”, spune McCarthy.

Schimbările legislative, economice și financiare sunt combinate cu progresele rapide ale tehnologiei pentru a crea o creștere a cererii pentru sistemele de stocare a energiei în rețea, spune McCarthy. „Este furtuna perfecta pentru stocarea energiei.” În urmatorii cinci ani, adaugă el, capacitatea de stocare a energiei la nivel mondial va crește de zece ori, de la nivelul actual de 6 gigawați-ore.

Rolul pe care îl joacă țările în curs de dezvoltare în ceea ce privește stocarea energiei ar trebui să crească după anunțul recent al Băncii Mondiale de a aloca 1 miliard de dolari- pentru a atrage încă 4 miliarde de dolari din partea investitorilor din sectorul public și privat pentru stocarea energiei.

Toate noile tehnologii vor trebui să se compare cu bateriile litiu-ion, care sunt cu mult înaintea concurenței, atât în ceea ce privește procesul de fabricație, cât și cel de adoptare de către piață, potrivit lui McCarthy. Acestea sunt deja utilizate pe scară largă în automobile și electronice portabile și, prin urmare, se bucură de economii de scală pe care tehnologiile emergente nu le au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *