Acasă » Electricitate » Taxele ”împovărătoare” cu energia taie din profitul Alro pe 2013

Taxele ”împovărătoare” cu energia taie din profitul Alro pe 2013

18 februarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Schema de supracompensare din segmentul energiei regenerabile și taxele împovătăroare, coroborate cu un trend de continuă scădere a prețului aluminiului au determinat Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, să înregistreze o pierdere netă preliminară, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) de 76 milioane de lei, în comparație cu o pierdere de 155 milioane de lei în 2012.

Având în vedere volatilitatea semnificativă a instrumentelor financiare derivate încorporate în contractul de achiziție energie, începând cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea Companiei a decis că, rezultatul net ajustat reprezintă un indicator mult mai relevant pentru a urmări performanța companiei. Pierderea netă ajustată preliminară pentru anul financiar 2013 este de 78 milioane de lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012.

Date influențate de schema-suport pentru energie verde

Alro a anunțat o cifră de afaceri de 2,02 miliarde de lei, față de 2,3 miliarde de lei în 2012, o pierdere netă ajustată de 78 milioane de lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012, un profit brut EBIT(profit înainte de impozitare) negativ de 21 milioane de lei, față de un EBIT pozitiv de 286 milioane de lei în 2012. Compania a efectuat investiţii de 70 milioane de lei pentru creșterea eficienţei energetice şi a competitivităţii.

„Alro activează pe o piață globală, în care prețul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) și noi nu putem transfera clienților costurile suplimentare generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A.

Rezultatele financiare ale Companiei pentru anul 2013 au continuat să fie afectate de o serie de factori, externi companiei, și anume, taxele împovărătoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). În ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro și-a păstrat angajamentul față de strategia sa de investiții și a reusit și să-și restructureze operațiunile, astfel încât să-și mențină în funcțiune toate capacitățile de producție, dar și cota de piață, într-un mediu fragil în care 11 producători de aluminiu s-au închis, începând cu anul 2003, numai în Europa”,a mai spus Năstase.

El susține că eforturile Alro de a rămâne competitivă, împreună cu ”eforturile autorităților de a menține sub control viteza accelerată de creștere a subvenției pentru sectorul energiei regenerabile” au fost aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou inițiate, care au crescut de la 48 MW la sfârșitul anului 2012, la 1.150 MW la sfârșitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare.

”Prin urmare, această povară care era deja greu de susținut încă din 2013, ne-a adus în situația de a ne reevalua toate operațiunile pentru anul 2014, proces care este în prezent în curs de desfășurare”, a mai adăugat Marian Năstase.

Birurilor energetice li s-au adăugat scăderea continuă a prețului aluminiului

 În 2013, rezultatele au fost influenţate de doi factori majori: costurile uriaşe cu  eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă şi de accentuarea trendului descendent al preţului aluminiului pe piaţa internaţională. Astfel, în 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane de lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Anul trecut, preţul final pe megawatt-oră plătit de Alro a fost de două ori mai mare decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Pe lângă costurile cu energia pe plan local, Alro s-a confruntat, de asemenea cu un context nefavorabil şi pe piaţa internatională, deoarece preţul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns în cursul anului 2013 la o medie de 1.845 USD/ tonă, cu înregistrarea cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 USD/ tonă în luna decembrie 2013, faţă de o medie de 2.018 USD/ tonă înregistrată în 2012.

Având în vedere timpul mare de aşteptare al comenzilor la depozitele Bursei de Metale de la Londra, producătorii au fost compensaţi parţial, prin creşterea primelor, dar această practică nu va mai fi valabilă odată cu propunea de către LME a noi reguli de depozitare şi livrare ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014. Ca urmare, Compania a înregistrat un EBIT negativ de 21 milioane de lei, faţă de un  EBIT pozitiv de 286 milioane de lei în 2012.

În încercarea sa de a diminua impactul negativ al acestor factori externi adverşi şi pentru a rămâne competitivă, Alro a investit anul trecut aprox. 70 milioane de lei (în creştere față de 56 milioane lei investiți în 2012), pentru creşterea eficienţei operaţiunilor, dezvoltarea capacităţilor de prelucrare a deşeurilor de aluminiu şi creşterea cantităţilor de produse cu valoare adăugată mare, în acelaşi timp, având în vedere şi modernizarea tehnologiei utilizate cu scopul de a-şi alinia echipamentele la nivelul tehnicii existente în acest moment pe plan mondial.

Mai mult decât atât, Alro a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. Producţia totală de aluminiu primar a Companiei pentru 2013 a fost de 250.000 de tone, în timp ce producţia de aluminiu procesat a atins 71.000 de tone, în creştere cu 6.700 tone faţă de 2012. În 2013, Alro a raportat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mai mare cu 6.300 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări mai mici cu 5.400 de tone.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *