Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Moscova ajută MOL în menținerea controlului rafinăriei croate INA

Moscova ajută MOL în menținerea controlului rafinăriei croate INA

18 februarie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Autorităţile de la Moscova vor negocia cu guvernul croat preluarea participaţiei MOL la rafinăria INA după Olimpiada de la Soci, spune Mediafax citând presa din Croația și Ungaria. Pe de altă parte, MOL presează autoritățile de la Zagreb pentru un acord referitor la conducerea INA şi politica de investiţii, spunând că lipsa unui acord o va face să-și vândă cât mai rapid participația sa către o terță parte.

Investitorii ruşi ar putea sosi la Zagreb la sfârşitul acestei luni, pentru întâlniri cu premierul Zoran Milanovic şi alţi oficiali guvernamentali, potrivit unor surse apropiate Executivului croat. Până acum se spune că Rosneft, devenită recent cea mai mare companie petrolieră din lume, și Gazprom Neft, divizia de petrol a Gazprom sunt interesate de preluarea participației MOL. Concurentul final va fi stabilit de Moscova în lumina intereselor energetice ale Federației Ruse.

MOL are o participație de 47,5% la INA, la care se adaugă opţiuni pentru alte 1,6% din titluri. Statul croat are o deţinere de 44,8%, iar 6,1% din titluri sunt listate la bursă. Estimările spun că un preț de peste 2,4 miliarde de dolari pentru participație este un preț bun.

MOL forțează astfel mâna guvernului croat mai ales după ce ungurilor li s-a cerut să cedeze controlul conducerii rafinăriei. Aducerea unui potențial cumpărător pentru participația MOL întărește capacitatea de negociere pe care grupul petrolier ungar o are față de guvernul croat.

INA deţine active de producţie de petrol şi rafinare în Croaţia, Africa şi Orientul Mijlociu. În 2013, INA a înregistrat pierderi nete de 268 milioane de dolari, faţă de un profit net de 88,9 milioane de dolari în 2012. Vânzările au coborât anul trecut cu 8%, la 3,18 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.