Acasă » Petrol și Gaze » Szijjarto: Presiunea pusă pe noi să renunțăm la gazul rusesc înseamnă să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze

Szijjarto: Presiunea pusă pe noi să renunțăm la gazul rusesc înseamnă să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze

8 noiembrie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Presiunea pusă pe noi să renunțăm la gazul rusesc înseamnă, pur şi simplu, să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze, pentru că din cauza infrastructurii nu putem să evităm folosirea acestuia, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la o conferință de specialitate.

„Noi, ca țară, depindem de alții, depindem de țările care sunt furnizoare de gaze şi țările unde gazul tranzitează. Şi atunci soluția este să te interconectezi cu toți ceilalți. Avem interconectori cu şase dintre cele şapte țări vecine. În ceea ce priveşte România, tocmai am crescut capacitatea la 2,5 miliarde metri cubi, reciproc, ceea ce înseamnă că tranzitul dinspre România poate să contribuie la securitatea noastră în alimentare cu aproximativ un sfert anual. Aş vrea să mai profit de ocazia aceasta să vă spun un lucru: în prezent, din cauza infrastructurii, nu putem să evităm folosirea gazului rusesc. Dacă renunțăm la gazul rusesc, dacă renunțăm la livrările lor, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm țara. Producția noastră nu depăşeşte 1,5 miliarde. Deci, trebuie să importăm 1,8 miliarde mc, anual. Şi în ciuda faptului că am investit foarte mult în capacitatea noastră de a putea să importăm cantități mari de gaz în cazul în care capacitatea țărilor vecine nu e suficient de mare, tot nu merge. Cu România avem capacitate de intrare şi de ieşire echivalentă şi este foarte bine. Aşa ar trebui să fie situația în toate cazurile. Aşadar, presiunea pusă pe noi să renunțăm la gazul rusesc înseamnă pur şi simplu să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze. Asta e realitatea. Având în vedere că noi suntem responsabili de aprovizionarea în siguranță a țării, trebuie să menținem relația”, a afirmat Szijjarto, potrivit Agerpres.

Potrivit demnitarului maghiar, impunerea de către Bulgaria a unei taxe pe gazul din Rusia poate fi un pericol pentru siguranța aprovizionării atât a Ungariei, cât a Serbiei.

„Prin urmare, noua lege din Bulgaria impune o taxă suplimentară de 10 euro pe gazul care vine din Rusia, pe fiecare megawatt-oră, ceea ce poate fi un pericol pentru siguranța aprovizionării în cazul nostru şi al Serbiei, pentru că gazul vine prin Turcia, prin Bulgaria, prin Ungaria. Noi, ca țară fără ieşire la mare, suntem dependenți de țările-surse şi de țările de tranzit. Iată de ce cuvântul acesta, solidaritate, pe care îl tot folosim în Uniunea Europeană, chiar trebuie luat în serios. Niciun stat membru al Uniunii Europene nu ar trebui să pună în pericol securitatea aprovizionării unei alte țări. Am văzut cum a fost colaborarea cu România. Am avut nevoie de ajutorul altor țări şi trebuie să fim siguri că cealaltă țară ne va ajuta”, a adăugat el.

Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, a organizat, în perioada 7 – 8 noiembrie, cea de-a VI-a ediție a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema „Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *