Acasă » Interes general » Burduja: Tranziția verde nu poate fi înfăptuită doar cu energie verde

Burduja: Tranziția verde nu poate fi înfăptuită doar cu energie verde

8 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Tranziția verde nu poate fi înfăptuită doar cu energie verde şi ar fi prosteşte să renunțăm la gazele naturale şi la celelalte resurse şi să aşteptăm să ne meargă bine, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Romanian International Gas Conference – RIGC 2023.

„Sigur că avem o agendă comună, de aceea ne aflăm aici, nu doar pentru că apreciem acest sector, ci şi pentru că putem să jucăm un rol comun. Putem să avem o voce la unison la Bruxelles şi în alte locuri unde nu se înțelege foarte clar că nu poți înfăptui tranziția verde doar cu energie verde. Altfel ar fi nevoie de o producție foarte mare… şi ar fi prosteşte să renunțăm şi la gaze naturale şi la toate celelalte resurse şi să ne aşteptăm să meargă bine. Cum am vorbit în anii trecuți, este foarte greu iarna să încălzim gospodăriile cetățenilor, avem şi consumatorii industriali, nu se poate. Ne plac panourile solare, sigur, ne place energia verde, dar nu ne putem baza doar pe asta. Ne place că aerul e mai curat, dar aprovizionarea cu energie trebuie să fie sigură. Aşa că, din nou, cred că suntem cu toții de aceeaşi parte, cu toții avem aceleaşi planuri. Vocile noastre vorbesc la unison şi trebuie să lucrăm împreună”, a spus Burduja, conform Agerpres.

El a apreciat că lumea trece prin nişte vremuri „foarte interesante” şi lucrurile sunt mai complicate decât acum câțiva ani, iar invazia Rusiei în Ucraina a creat o povară suplimentară asupra securității aprovizionării în Europa, mai ales în ceea ce priveşte gazele naturale. În acest context, trebuie să ne bazăm şi pe alte surse de aprovizionare, a punctat ministrul.

„Cred că România are o poziție privilegiată. Avem multe resurse proprii când vorbim despre gaz, on-shore şi off-shore. În Marea Neagră exploatăm gaze naturale din anii ’70 deja şi recent, aproape de țărm, prin Black Sea Oil & Gas Company am reuşit să aducem un miliard de mc/an, aproximativ. Sigur că în 2027 trebuie să vedem ce se va întâmpla. Abia aşteptăm proiectul Neptun Deep, care va aduce încă zece miliarde de metri cubi în sistemul nostru şi în sistemul european. Aşa că acordăm multă atenție proiectului şi mă bucur să vă spun că proiectul merge bine. Evident că e o investiție foarte mare, 4 miliarde de euro, foarte mult, şi vrem să ne asigurăm că proiectul este finalizat la timpul potrivit, că gazul este folosit ca sursă pentru a asigura securitatea energetică a Europei şi România e bucuroasă să îşi asume acest rol”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, a organizat, în perioada 7 – 8 noiembrie, cea de-a VI-a ediție a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema „Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *