Acasă » Electricitate » Sunt necesare investiții anuale de 2.700 mld USD pentru a ajunge la emisii zero în 2050

Sunt necesare investiții anuale de 2.700 mld USD pentru a ajunge la emisii zero în 2050

14 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Firma de consultanță Wood Mackenzie a estimat joi că este nevoie de investiții globale de 2.700 miliarde de dolari pe an pentru a ajunge la emisii net zero în 2050 şi a evita creşterea temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius în acest secol, transmite Reuters.

Oamenii de ştiință au avertizat că lumea trebuie să limiteze creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius în acest secol pentru a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice. Multe guverne au promis că vor reduce emisiile de carbon la net zero până la mijlocul acestui secol.

Cu toate acestea, raportul Wood Mackenzie arată că majoritatea țărilor nu sunt pe o traiectorie care să le permită să atingă obiectivele de emisii până în 2030, fără a mai vorbi de obiectivele pentru 2050.

Emisii net zero înseamnă reducerea emisiilor la un nivel cât mai apropiat de zero posibil, iar orice emisii rămase vor fi re-absorbite din atmosferă de exemplu de oceane şi păduri, conform Agerpres.

Wood Mackenzie estimează că decarbonizarea sectorului energetic are nevoie de investiții de 1.900 de miliarde de dolari pe an, iar aceste investiții trebuie majorate cu 150% „sau 2.700 de miliarde de dolari pe an”, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Trei sferturi din aceste investiții sunt necesare în sectoarele furnizării de electricitate şi infrastructurii, inclusiv regenerabile şi sisteme de transport.

„Atingerea obiectivului de 1,5 grade Celsius va fi extrem de dificil dar este posibil şi depinde în mare parte de acțiunile luate în acest deceniu”, a declarat preşedintele şi analistul şef de la Wood Mackenzie, Simon Flowers.

Regenerabilele, precum energia eoliană sau cea fotovoltaică, trebuie să devină principala sursă de aprovizionare cu electricitate a lumii pentru a susține electrificarea transportului şi producția de hidrogen verde, susțin analiştii de la Wood Mackenzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *