Acasă » Electricitate » Autoritatea de reglementare în energie din Republica Moldova a amendat o subsidiară a Gazprom cu 1,9 mil. USD

Autoritatea de reglementare în energie din Republica Moldova a amendat o subsidiară a Gazprom cu 1,9 mil. USD

17 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a anunțat vineri că a aplicat o amendă de 33,99 milioane lei moldoveneşti (1,9 milioane de dolari) operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz”, pentru nerespectarea obligațiilor legale referitoare la separarea activităților de transport de cele de furnizare, informează Reuters.

Potrivit ANRE, firma Moldovatransgaz, o subsidiară a S.A. „Moldovagaz”, la care grupul rus Gazprom deține o participație de 50%, a fost amendată pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfăşoară o activitate licențiată de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova, conform Agerpres.

Conform Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE din 15.09.2023, sancțiunea financiară aplicată S.R.L. „Moldovatransgaz” urmează a fi transferată în bugetul de stat.

În replică, Moldovatransgaz a dat publicității un comunicat de presă în care susține că nu este de acord cu decizia ANRE şi intenționează să o conteste în instanță.

Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusia până la finele anului trecut, în condițiile în care până acum Chişinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze. În ultimul an Republica Moldova a făcut progrese în diversificarea surselor de aprovizionare cu ajutorul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *