Acasă » Electricitate » Sunt mulți investitori interesați de potențialul eolian al Mării Negre

Sunt mulți investitori interesați de potențialul eolian al Mării Negre

21 martie 2023
Distribuţie
energynomics

Foarte mulți investitori vor să valorifice potențialul Mării Negre în privința producerii de energie eoliană offshore, iar o mare firmă a anunțat că este interesată să instaleze în România o linie de producție și asamblare de panouri fotovoltaice.

”Nu sunt puțini investitorii care vor să profite de oportunitățile oferte de Marea Neagră în materie de energie eoliană offshore. Ne-am întâlnit cu foarte mulți investitori astfel încât să vedem care sunt nevoile pieței dar să ținem cont și de interesele statului român„, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Panourile solare care ar urma să fie produse în România ar putea consolida statutul țării în regiune, întrucât ar putea fi exportate în statele învecinate, inclusiv în Ucraina.

Energiile regenerabile pot fi o soluție de ”a pondera și de a duce în jos” prețul energiei, astfel încât toți consumatorii să ”plătească un preț foarte bun”.

Ministerul Energiei pune la dispoziția companiilor aproape 2 miliarde de euro pentru creșterea capacității de producere a energiei verzi în țară, dar și pentru extinderea și întărirea rețelelor de distribuție și transport al energiei.

Potrivit lui Niculescu, direcția de ajutor de stat se gândește să suplimenteze fondurile astfel încât să poată fi finanțate mai multe companii care au depus proiecte.

Totodată, din fondul pentru modernizare Ministerul Energiei a creat o linie de finanțare în valoare de 500 milioane de euro pentru firmele care vor să investească în producerea de energie regenerabilă.

Alte 500 milioane de euro sunt alocate pentru autoconsum, 525 milioane de euro pentru instituții publice și regii autonome, iar pentru firmele care activează în sectorul agricol a fost înființată o linie specială de finanțare tot pentru autoconsum de 500 milioane de euro.

”Trebuie să sprijinim și distribuitorii și transportatorul de energie. De aceea, Transelectrica a semnat contracte de 475 milioane de euro cu Ministerul Energiei, iar pentru operatorii de distribuție avem 1,3 miliarde de euro la dispoziție”, a precizat secretarul de stat.

Investițiile în liniile de transport și distribuție sunt menite să faciliteze accesul în rețea a noilor producători de energie din surse regenerabile.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *