Acasă » Electricitate » Interesul companiilor pentru fondurile de eficiență energetică este redus

Interesul companiilor pentru fondurile de eficiență energetică este redus

21 martie 2023
Electricitate
energynomics

Interesul companiilor pentru accesarea fondurilor de eficiență energetică este redus, iar în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există un deficit de proiecte.

”Pe axa de eficiență energetică din PNRR ar fi fost probabil nevoie de o informare suplimentară pentru că nivelul de depuneri este net inferior ofertei de finanțare. Avem 60 de milioane cu o suprafinanțare care se va duce până la 80 milioane de euro și pentru prima sesiune de depuneri prelungită o dată, acum relansată, cu modificări, sunt doar 16 proiecte”, declarat Matei Dimitriu, Direcția Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizată de Energynomics.

Pentru fiecare astfel de proiect se alocă maximum 1,2 milioane de euro, dar calitatea proiectelor ”nu e excepțională”. Ministerul Energiei se află în prezent în faza de evaluare a acestor proiecte, dar pentru jumătate dintre ele sunt ” dubii că vor trece de faza de clarificări”.

”Există finanțări, dar proiectul trebuie să aibă o anumită maturitate și trebuie să te identifici cumva cu industria”, a precizat Dimitriu.

Pe lângă aceste fonduri, Fondul de Modernizare care va intra în vigoare în acest an va adăuga câteva sute de milioane de euro sumelor deja existente și disponibile pentru utilizare în proiecte de eficiență energetică.

În plus, mai există două instrumente la care Ministerul Energiei lucrează în acest moment. Unul este Fondul național de investiții în eficiență energetică. ”Acesta ar putea debloca anumite elemente care ar putea face să fie luate în calcul, de exemplu, unele proiecte care nu sunt total bancabile. E în dezbatere în acest moment”, a spus Dimitriu.

Un alt doilea proiect aflat în dezbatere este cel privind contractele cu firme de tip ESCO, ”care ar putea deveni foarte interesante” în acest context în care energia este foarte scumpă și prin care s-ar putea facilita înlocuirea unor echipamente vechi cu unele noi.

Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor BCR, Finder, Lapp România, REI Group, Volt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *