Acasă » Interes general » SUA și Mexic vor dezvolta o strategie energetică comună pentru America de Nord

SUA și Mexic vor dezvolta o strategie energetică comună pentru America de Nord

14 iulie 2017
Interes general
energynomics

SUA și Mexic vor dezvolta o strategie energetică nord-americană pentru a asigura securitatea, stabilitatea și creșterea economică ale ambelor țări, a declarat Rick Perry, secretarul american al Energiei, într-o întâlnire cu ministrul mexican al energiei, Pedro Coldwell, pe 13 iulie, potrivit Argus Media.

„Prosperitatea Mexicului este strâns legată de prosperitatea noastră. Economiile noastre sunt legate de totdeauna”, a spus Perry cu prilejul unui eveniment desfășurat în Mexico City. „Trebuie să construim împreună un viitor mai bun, pornind de la o viziune asupra forței și influenței sectorului energetic nord-american, și să construim împreună o industrie energetică competitivă”.

Strategia, care include și Canada, se va concentra pe dezvoltarea resurselor energetice pe întreg continentul, pe promovarea comerțului și pe sporirea securității și rezilienței infrastructurii transfrontaliere.

Relația SUA-Mexic a fost tensionată de la preluarea mandatului de către președintele american Donald Trump, în ianuarie, care promitea că va bloca imigrația ilegală, va forța Mexicul să plătească pentru construcția un zid la graniță, va lua în considerare impunerea unor taxe la frontieră și va renegocia acordul comercial Nafta, cu Mexic și Canada, acord în funcțiune de 25 de ani.

Starea de spirit a conferinței de presă a fost cu mult mai plăcută decât la vizita din februarie a secretarului de stat american Rex Tillerson, semn că investițiile de anvergură în sectorul energetic de pe ambele părți ale graniței oferă o bază comună de dialog. Nici Perry, nici Coldwell nu au răspuns la întrebări din partea presei.

„Am decis să ducem relațiile energetice bilaterale la un nou nivel pentru a crea beneficii reciproce și noi oportunități în favoarea securității energetice, interconectării și integrării piețelor noastre energetice”, a spus Coldwell.

Reforma energetică a Mexicului lansată în 2014, prin care a pus capăt monopolurilor Pemex și CFE deținute de stat în sectorul de țiței și gaze și în cel al electricității, a condus la o creștere accentuată a investițiilor private, provenind în special din SUA.

Comerțul energetic transfrontalier dintre Mexic și SUA a atins anul trecut 39 de miliarde de dolari. Companiile americane au încheiat în acest an contracte de 7,5 miliarde de dolari în Mexic, prin două licitații de energie electrică pe termen lung și două runde de licitații de petrol si gaze, a declarat Coldwell.

Aproximativ 58% din exporturile de gaze naturale din SUA și 48% din exporturile de produse petroliere din SUA se vând în Mexic, în timp ce, prin cele 11 linii de transport trans-frontalier, au circulat în 2016 3.781 GWh de energie electrică, a afirmat Coldwell.

Proiectele specifice avute în vedere în cadrul strategiei includ, până în prezent, simplificarea reglementărilor și facilitarea proiectelor de infrastructură trans-frontaliere și a interconexiunilor de electricitate, consolidarea mecanismelor de intervenție în situații de urgență pentru furnizarea energiei de rezervă în caz de evenimente naturale sau atacuri cibernetice, un acord privind energia nucleară care să includă schimburi de personal și tehnologie, și extinderea unui program de captare a carbonului.

Atât Coldwell, cât și Perry au subliniat importanța creșterii securității și fiabilității infrastructurii de energie electrică comune, punând accentul pe cyberdefense ca un element major al cooperării.

Nici Perry, nici Coldwell nu au făcut referire în mod specific la renegocierea acordului NAFTA, programată să înceapă la jumătatea lunii august, dar conferința de presă a subliniat importanța sectorului energetic pentru cele două țări.

În cadrul întâlnirilor cu membrii Congresului din ultimele șase săptămâni, reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, a căutat să dea asigurări că administrația americană va avea ca obiectiv, în noul acord Nafta, rezultat în urma negocierilor, asigurarea unui flux liber de energie trans-frontalier. Reprezentanții industriei americane de țiței și gaze din American Petroleum Institute încearcă să obțină menținerea prevederilor Nafta care nu impun tarife pentru produsele petroliere și gaze și care permit accesul neîngrădit pe piețele externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *