Acasă » Interes general » Studiu: 75% dintre companii cred că organizația cu cea mai avansată IA va avea un avantaj competitiv

Studiu: 75% dintre companii cred că organizația cu cea mai avansată IA va avea un avantaj competitiv

20 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Trei sferturi dintre companii (75%) consideră că organizația cu cea mai avansată inteligență artificială generativă va avea un avantaj competitiv, însă, ca în cazul oricărei tehnologii în dezvoltare rapidă, afacerile se dovedesc a fi nepregătite şi nesigure asupra modului în care o pot utiliza, relevă datele studiului anual IBM, CEO decision-making in the age of AI, Act with intention.

„Suntem la începutul unei călătorii pentru a înțelege puterea, amploarea şi capacitățile inteligenței artificiale generative. În mod natural, evoluțiile recente în domeniul IA i-au inspirat pe liderii de business să-şi reevalueze potențialul Tech şi modul în care îi poate ajuta să stimuleze creşterea afacerii. Companiile trebuie să acționeze – şi rapid, dată fiind viteza cu care IA generativă ar putea fi adoptată – pentru a accelera transformarea digitală”, a declarat Cerasela Băiculescu, Country Leader IBM România şi Moldova, la o dezbatere despre viitorul afacerilor cu IA.

Studiul arată că principalele obstacole pentru adoptarea inteligenței artificiale generative sunt următoarele: linia de date, securitatea datelor, reglementarea şi conformitatea. Executivii evaluează riscurile sau obstacolele potențiale ale tehnologiei, cum ar fi bias-ul, etica şi securitatea.

Astfel, peste jumătate (57%) dintre companiile participante la studiu sunt îngrijorate de securitatea datelor, iar 48% se tem de bias sau de acuratețea datelor. Cu toate acestea, precum în cazul oricărei tehnologii în dezvoltare rapidă, afacerile sunt nepregătite şi nesigure cu privire la modul în care pot utiliza inteligența artificială.

Există şi o discrepanță între liderii companiilor şi echipele lor în ceea ce priveşte pregătirea în IA. Jumătate (50%) dintre companii declară că integrează deja IA generativă în produse şi servicii, iar 43% spun că o folosesc pentru decizii strategice. Cu toate acestea, doar 29% dintre echipele executive sunt de acord că au expertiza internă necesară pentru a adopta IA generativă.

„Statisticile crescute referitoare la adoptarea inteligenței artificiale reflectă cu adevărat realitatea. În ultimii doi ani, interesul pentru IA a crescut exponențial. Ne aflăm în pragul unei revoluții. Sunt convins că viitorul va aparține în mare măsură acestei tehnologii şi va face parte din viețile fiecăruia dintre noi”, a spus Adrian Năstase, Country Leader, preşedintele Consiliului de Administrație al ASEE Solutions România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *