Acasă » Interes general » ACUE: Proiectul fiscal periclitează grav capacitatea furnizorilor de a finanța schemele de plafonare

ACUE: Proiectul fiscal periclitează grav capacitatea furnizorilor de a finanța schemele de plafonare

20 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung conține prevederi care periclitează capacitatea furnizorilor de energie de a mai finanța schemele de plafonare, o nouă taxă afectând decisiv resursele financiare disponibile, semnalează reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

„Documentul publicat de Ministerul Finanțelor privind noile taxe aplicate companiilor pe cifra de afaceri, la o primă analiză, conține prevederi care periclitează grav capacitatea furnizorilor de a mai finanța schemele de plafonare şi, respectiv, toate plățile pe lanț pentru companiile de distribuție, transport şi producție. Furnizorii prefinanțează aceste scheme şi recuperează ulterior, cu întârziere, banii datorați de autorități pentru plafonarea prețurilor, situație care a antrenat împrumuturi pentru le susține. O nouă taxă ar afecta decisiv resursele financiare disponibile”, au declarat aceştia, conform Agerpres.

Totodată, au adăugat reprezentanții ACUE, pentru activitatea de distribuție o nouă taxă pe cifra de afaceri, în condițiile în care veniturile distribuitorilor sunt reglementate şi se achită deja o taxă de monopol, iar recuperarea costurilor suplimentare înregistrate în contextul crizei energetice a fost amânată, afectează major posibilitatea acestora de a investi în rețelele de distribuție, care au nevoie vitală de transformare.

„Experții ACUE vor face o analiză detaliată, pe care o vom prezenta Guvernului, privind impactul direct şi indirect asupra consumatorilor de energie”, a subliniat sursa citată.

Ministerul Finanțelor a publicat marți Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

„Se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure o contribuție minimă datorată de un contribuabil plătitor de impozit pe profit pentru situația în care impozitul pe profit, determinat pe baza prevederilor generale ale titlului II din Codul fiscal, este mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri. Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, şi care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârşitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Regulile sunt stabilite şi pentru cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârşitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală sau profit impozabil dar nu datorează impozit pe profit deoarece se află în perioada de recuperare a pierderii fiscale”, se arată în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *