Acasă » Regenerabile » Solar » CEZ: Primul sistem solar plutitor – o investiție de 1,36 mil de euro

CEZ: Primul sistem solar plutitor – o investiție de 1,36 mil de euro

20 septembrie 2023
Regenerabile
energynomics

TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a început construcția, pe lacul de liniştire Grebla, a primului sistem de energie fotovoltaică plutitor, ce va genera mai bine de 1 milion KW/an şi o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 tone CO2 anual.

Valoarea investiției este de 1,36 milioane de euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli.

„Au început lucrările pentru ‘Grebla Lake – Floating Solar Power Plant’. TMK Hydroenergy Power, împreună cu Innovation Norway, susține energia viitorului, prin implementarea unui proiect unic în România. (…) Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de liniştire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaică plutitor de 1000 kW. Astfel, punem în valoare sinergia dintre soare, apă şi infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România”, se arată într-un comunicat al CEZ România.

Proiectul îşi propune să dispună de corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniştire Grebla, cu o suprafață de aproximativ 30.000 metri pătrați. Energia produsă va acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power.

De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care va totaliza peste 332,622 tone CO2 pe an.

Valoarea totală a proiectului este de 1,364 milioane de euro, din care 131.950 euro reprezintă valoarea neeligibilă, iar valoarea totală eligibilă este de 1,232 milioane de euro, din care 737.500 euro reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.

Până în prezent, au fost livrate panourile fotovoltaice, împreună cu flotoarele şi echipamentele conexe acestora şi au fost derulate etapele preliminarii pentru începerea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice.

În următoarele săptămâni se va realiza: asamblarea flotoarelor (sistemelor plutitoare), instalarea panourilor fotovoltaice, executarea lucrărilor de conexiune şi integrarea centralei fotovoltaice plutitoare în sistemul existent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *