Acasă » Interes general » Studiu: 74% din români sunt interesați să ducă un stil de viață sustenabil

Studiu: 74% din români sunt interesați să ducă un stil de viață sustenabil

14 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Circa 74% declară că sunt interesați să ducă un stil de viață sustenabil, reiese dintr-un nou studiu al Reveal Marketing Research. Astfel, produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt dorite pentru 7 din 10 români, dar percepute ca fiind în continuare mai greu accesibile decât alternativele convenționale.

Reveal Marketing Research în colaborare cu BIC, Asociația CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză), Kaufland România, PRO TV, Stefanini Group și Volkswagen România a realizat cea de-a doua ediție a barometrului național despre percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor legate de sustenabilitate și modul în care acestea au evoluat comparativ cu studiul similar desfășurat în august 2022, în contextul în care acest subiect este unul tot mai important în societatea contemporană.

Rezultatele barometrului realizat de Reveal Marketing Research arată că dimensiunea ecologică a sustenabilității primează în percepțiile românilor, într-o măsură semnificativ mai mare decât implicațiile sociale sau cele economice.

Așadar, în mentalitatea consumatorilor români sustenabilitatea este în principal despre folosirea resurselor în mod responsabil (30%) – în special prin reducerea risipei și reciclare, grija față de natură și față de speciile pe cale de dispariție (14%) și despre adoptarea de măsuri pentru scăderea poluării și a emisiilor de carbon (11%).

Românii sunt mai conștienți și informați despre problemele de sustenabilitate, în timp ce deschiderea spre schimbarea comportamentului nu înregistrează creșteri față de anul trecut

Peste 70% dintre români consideră că soluțiile pentru problemele de sustenabilitate ale societății actuale presupun eforturi concentrate atât din partea cetățenilor, cât și a instituțiilor publice și private.

Comparativ cu evaluarea de anul trecut se observă o creștere a gradului de informare în rândul populației față de subiectul sustenabilității, însă acest lucru nu a crescut și nivelul de interes în adoptarea unui stil de viață sustenabil. Astfel că, 75% au observat că se vorbește mai des despre sustenabilitate în ultimul timp (vs. 71% în 2022), în timp ce 74% declară că sunt interesați să ducă un stil de viață sustenabil (procent similar celui din 2022).

În viziunea românilor protejarea mediului înconjurător (51%), epuizarea resurselor disponibile (45%), schimbările climatice din ultimii ani (42%), reducerea risipei (40%) și impactul asupra calității vieții (26%) sunt principalele motivații ce stau la baza adoptării unui model sustenabil în viața de zi cu zi.

Mai mult decât atât, datele studiului ne arată că impactul asupra calității vieții (14%) și experiența anterioară cu produsele/ serviciile companiei (14%) sunt principalele atribute în alegerea unui produs, după evaluarea prețului (15%).

În ceea ce privește barierele în adoptarea unor comportamente responsabile cu mediul regăsim neîncrederea oamenilor în produsele și serviciile prezentate ca fiind cu adevărat sustenabile (60% vs. 53% în 2022), costurile ridicate ale produselor sustenabile (59% vs. 65% în 2022) și obișnuința cu stilul de viață actual (56%).  Comparativ cu rezultatele barometrului din 2022, costurile mai ridicate și lipsa de interes față de sustenabilitate (51% vs. 60% în 2022) nu mai sunt principalele piedici în adoptarea unor practici sustenabile.

“Observăm că tendințele generale reflectă o creștere a conștientizării față de nevoia de a proteja mediul înconjurător, dar în același timp ne confruntăm și cu o creștere a incertitudinilor ce planează asupra impactului real al produselor și practicilor sustenabile. Erodarea încrederii consumatorilor poate avea la bază numeroase motive. Spre exemplu, având în vedere vulnerabilitatea economică pe care majoritatea românilor o resimt în prezent și faptul că prețurile produselor sustenabile sunt percepute ca fiind mai ridicate îi poate face se întrebe dacă  aceste costuri justifică cu adevărat beneficiile sustenabilității”, a spus Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *