Acasă » Petrol și Gaze » Stoica: Peste 75% dintre companiile care tranzacționează gaze la BRM și-au suspendat activitatea sau au de gând să o facă

Stoica: Peste 75% dintre companiile care tranzacționează gaze la BRM și-au suspendat activitatea sau au de gând să o facă

19 septembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Peste 75% dintre companiile care tranzacționează gaze naturale pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) fie și-au suspendat activitatea, fie s-au retras din activitatea sau sunt pe punctul de a o face, a avertizat Septimiu Stoica, președintele BRM, în cadrul conferinței „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine”, organizate de Energynomics.

”Numărul participanților a scăzut cu peste 75%. Mulți nu numai că și-au suspendat activitatea, dar s-au retras sau sunt pe punctul de a o face, iar asta nu e absolut deloc încurajator. Piețele de retail aproape că sunt blocate, cu consecințe dramatice și pentru autoritățile publice, care nu mai găsesc oferte și atunci sunt nevoite să recurgă la furnizorii de ultimă instanță”, a declarat Stoica.

În ultimele luni, a fost consemnată o creștere a tranzacțiilor cu gaze pe piața spot, iar această situație reflectă nu numai o mare volatilitate, dar și o mare neliniște.

”Tranzacțiile s-au mutat pe această piață și pentru că există o mare incertitudine cu privire la viitor. Această ne încredere nu există numai la cumpărători, pentru că nu ei dau tonul în această privință, ci la vânzători”, a adăugat Stoica.

El a precizat că BRM încearcă de peste 20 de ani să introducă posibilitatea încheierii de contracte derivate, care le-ar permite participanților la piață să se asigure în fața volatilității prețurilor prin operațiuni de hedging, însă autoritățile au evocat posibilitatea interzicerii acestui tip de tranzacții.

”Este aiuritor. Este ca și cum ai interzice în România vânătoarea de lei. Dar asta se întâmplă când oameni care nu se pricep dictează pentru ceilalți”, a spus Stoica.

Totodată, situația actuală din piața energiei este o consecință nu doar a perioadei dificile prin care trece toată lumea, ci și a unor decizii politice eronate.

”Sunt consecințe în lanț, unele cauzate de perioada dificilă prin care trecem, dar altele sunt cauzate de faptul că industria e dominată în ultima vreme de considerente și decizii de natură politică, și mai puțin economică. Unele intervenții par a fi efectul panicii și sunt hazardate. Asistăm la un peisaj pârjolit, impropriu industriei. Noi am propus soluții care vin din experiența de piață, dar din păcate nu am simțit că aceste soluții vor fi reținute”, a adăugat Stoica.

Potrivit lui Stoica, revenirea la o piață reglementată, așa cum este cerută de tot mai multe voci, ar fi o greșeală. Nu în ultimul rând, nu orice idee venită de la Bruxelles este neapărat o nouă directivă, deși România se grăbește să transforme în lege orice sugestie.

”Pledoaria dramatică de revenire la piețele bilaterale și renunțarea la tranzacțiile de tip bursier ar fi o mare greșeală, chiar dacă pare tentantă pentru unii dintre traderii locali. Multe care vin de la UE sunt sfaturi sau recomandări, dar noi suntem una dintre puținele țări care le transformăm imediat în reguli, așa cum este fetișizat și acest 15% (recomandarea UE de reducere a consumului de energie – n.r.), care a plecat ca o recomandare, dar care dintr-o dată s-a transformat într-un buzdugan”, a mai spus Stoica.

Conferința „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ACE Industrial Software, Romgaz, Schneider Electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *