Acasă » Electricitate » Standarde nZEB, nu doar pentru clădirile noi, ci și pentru cele renovate

Standarde nZEB, nu doar pentru clădirile noi, ci și pentru cele renovate

10 februarie 2023
Electricitate
energynomics

Lucrările de renovare a clădirilor vor trebui să țină cont, începând de la jumătatea lunii februarie, de noile prevederi legislative privind certificarea energetică a clădirilor conform standardelor nZEB. Potrivit noilor reglementări, 30% din energia consumată de o clădire nZEB trebuie să provină din surse regenerabile și, în același timp, nivelul de emisii de CO2 al imobilului să fie extrem de scăzut. Pe de altă parte, beneficiarii clădirilor se tem că aceste noi reglementări vor duce la creșterea costurilor de certificare și auditare energetică.

”Dacă un proiect a început înainte de data intrării în vigoare a acelui ordin, atunci el se va conduce pe vechile proceduri de calcul și analiză. Nu vorbim aici despre clădirile noi. Dacă însă proiectul începe de la 15 sau 16 februarie 2023, se va baza pe noile reglementări”, a declarat Cătălin Lungu, conferențiar universitar doctor inginer la UTCB și președintele Ordinului Auditorilor Energetici din România (OAER), la EnergynomicsTalks.

O clădire va putea fi certificată ca fiind nZEB de către un auditor energetic, care va avea un rol extrem de important pe toată durata construcției sau renovării unei clădiri. În România, sunt acreditați aproximativ 2.000 de auditori energetici pentru clădiri, dar din aceștia doar jumătate sunt activi.

Potrivit lui Lungu, acest număr este suficient pentru nevoile pieței autohtone. Totuși, având în vedere afluxul masiv de bani în acest sector, ”este loc și pentru alții”.

Potrivit lui Lungu, Europa nu va putea să își atingă țintele de energie nepoluantă impuse de Comisia Europeană fără reducerea consumurilor cu 40% până în 2030 a clădirilor dacă nu se acționează asupra stocului de clădiri existente, unde se înregistrează cea mai slabă eficiență energetică.

CITEȘTE ȘI Un nou început pentru performanța energetică a clădirilor – a fost aprobată Mc001/2022

De altfel, peste 75% din stocul de clădiri la nivelul Europei sunt ineficiente energetic, iar conform statisticilor, 40% din consumul de energie din Europa provine de la clădiri.

”Acum, avem o reglementare care clarifică un aspect foarte important din legea românească, cel legat de clădirile nZEB, cu consum de energie aproape de zero. Până acum erau foarte multe neclarități legate de definiția nZEB și cine este responsabil cu certificarea clădirilor din acest punct de vedere. Acum e mai clar și nu vor mai putea fi eludate reglementările legale”, a adăugat Lungu.

Metodologia va intra treptat în vigoare astfel că, în această perioadă, auditorii energetici se vor putea acomoda cu noile proceduri de calcul a consumurilor energetice ale clădirilor.

CITEȘTE ȘI Auditorul energetic va decide dacă o clădire este sau nu ecologică

Din perspectiva renovării unei clădiri vechi și catalogarea ei conform criteriilor nZEB, sunt stabilite, de asemenea, metodologii de calcul a consumurilor de energie și a emisiilor de CO2.

În cazul renovărilor, sunt stipulate o serie de condiții și de limite obligatorii. Astfel, nici pe durata lucrărilor de renovare nu vor putea fi depășite anumite consumuri energetice. Într-un anumit, sens, renovarea unei clădiri va echivala cu modernizarea ei.

”Calculul de emisii de CO2 se face lunar, se poate face și orar, dar asta probabil va fi peste câțiva ani, după ce tehnologia își va arăta beneficiile. O clădire performantă înseamnă că ea consumă puțină energie, iar din acest nivel redus, o mare parte provine din surse regenerabile”, a precizat Lungu.

CITEȘTE ȘI Aodificări de esență în noua formă a certificatului de eficiență energetică a clădirilor

Potrivit lui Lungu, lucrările de renovare vor reprezenta ”o zonă extrem de extinsă” în UE și România, ținând cont și de volumul semnificativ de fonduri disponibile pentru eficiență energetică.

”Este un domeniu extrem de dinamic din toate punctele de vedere. Se vor investi bani, mai ales publici, în acele proiecte care performează. Încet-încet, trebuie să schimbăm direcția de la consumul de resurse fosile către consumul din energie regenerabilă”, a afirmat el.

În opinia sa, clădirile noi vor fi mult mai bine proiectate și construite, iar consumul de energii curate va crește, pentru că mulți consumatori apelează la panouri fotovoltaice, pompe de căldură, panouri termo-solare.

Am lansat EnergynomicsTalks în 2020, pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *