Acasă » Interes general » Mediu » Primăria Timișoarei va cumpăra 10 unități în cogenerare pentru Colterm, prin PNRR

Primăria Timișoarei va cumpăra 10 unități în cogenerare pentru Colterm, prin PNRR

9 februarie 2023
Mediu
energynomics

Primăria orașului Timișoara vrea să obțină 230 de milioane de lei prin PNRR pentru a achiziționa 10 unități în cogenerare, cele zece turbine performante cu motoare pe gaz urmând să producă atât căldură, cât și energie electrică.

Noile motoare termice ar urma să fie instalate pe un teren la CET Sud de 4.767 metri pătrați, aflat în domeniul privat al Municipiului Timișoara, potrivit Transilvania Business.

„Soluția termică de principiu propusă constă în montarea a 10 motoare termice de cogenerare cu puterea de 4,5 Mwe și 4,4MWt, fiecare într-o hală metalică cu suprafața de 1.641 mp, regim de înălțime parter, conectate la sistemul de utilități din cadrul CET Sud”, se spune într-o Hotărâre adoptată de Primărie.

Alimentarea cu gaze naturale se va face din conducta de gaze ce alimentează cazanele de abur industrial existente, iar furnizarea căldurii se va face prin integrarea noii centrale în sistemul existent, la colectorul de termoficare existent la CET Sud. Gazele de ardere se va face prin intermediul unui coș de fum individual, metalic, autoportant.

Durata de realizare a proiectului ar urma să fie de 30 de luni, din care 18 luni execuția acestuia. Valoarea investiției a fost apreciată la 229,6 milioane de lei. Primăria va contribui cu 41 de milioane de lei.

Această nouă centrală ar urma să elimine cărbunele de pe lista combustibililor, deci și necesitatea plății de certificate verzi. Acest tip de producere a energiei termice nu este o noutate, cel mai de succes exemplu este Oradea, unde astfel de motoare pe gaz au fost montate încă de acum câțiva ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *