Acasă » Electricitate » Hidro » SPO-ul FP la Londra până la finalul anului, Fondul vinde pachete la Petrom și Conpet

SPO-ul FP la Londra până la finalul anului, Fondul vinde pachete la Petrom și Conpet

7 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Fondul Proprietatea se va lista secundar (secondary public offering- SPO) pe Bursa Londoneză (London Stock Exchange, LSE) până la finalul anului, sau, dacă aprobările sunt obținute mai repede, înainte de jumătatea anului, spune Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea și executive vice president, Templeton Emerging Markets Group.

”Listarea va ajuta Fondul să aibă o prezență internațională activă pe o piață a fondurilor specializate unde va fi cel mai mare fond ca active per acțiune (net asset value, NAV per share) și al patrulea după capitalizarea de piață”, spune Konieczny.

Bursa de Valori București va avea astfel o expunere mai bună în străinătate, atrâgând investitorii, care vor beneficia de mai multe rapoarte investiționale referitoare la piața locală, odată cu listarea FP la Londra.

Cel mai probabil, intrumentele folosite la listare vor fi instrumente de depozit de tip Depository Interests (DI), care vor purta același număr de identificare ISIN cu cele ale emitentului, întrucât acțiunile din alte state nu pot fi tranzacționate direct pe sistemul londonez, sau prin intermediul unor certificate de depozit GDR (global depository receipts), ca în cazul Romgaz.

”Avantajul major va fi expunerea pe o piață cu o bază activă de investitori de 100 de miliarde de dolari. Investitorii vor putea tranzacționa acțiuni atât în București, cât și la Londra”, spune Konieczny, precizând că pe piața londoneză fondurile mari sunt tranzacționate cu un mic discount, în medie de 1,2%, în comparație cu Fondul, care se tranzacționează în prezent cu un discount de 33%.

Totodată, Konieczny a declarat că Fondul intenționează să vândă pachete de acțiuni deținute la Petrom și Conpet. Anunțul de vânzare al unui pachet de 10% din Conpet a fost făcut spre finalul anului trecut, însă tranzacția nu a avut loc. Săptămâna aceasta Fondul a  anunțat acționarii că vrea să vândă cel puțin 4% din acțiunile deținute la Petrom, ceea ce va coborî deținerea FP la, sau chiar sub 15%, față de 19% deținut în prezent.

Konieczny spune că sunt avute în vedere diverse opțiuni, inclusiv vânzarea către OMV Petrom a pachetului deținut la Petrom. O tranzacție cu acțiuni Petrom a BERD de la finalul anului trecut ar evalua un pachet de 4% la aproximativ 216,5 milioane de euro.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a  vândut în noiembrie 2013  participația de 1,6% pe care o mai avea în OMV Petrom, pentru care a primit 86,6 milioane de euro.

Anul trecut FP a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de acţiuni de 14,98%, deţinut la Transgaz (TGN), pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro).

Listarea la Londra – FP caută o firmă de PR internațională

Administratorul Fondului a selectat un consorţiu de bănci de investiţii pentru a-i oferi suport în listarea secundară, format din Jefferies International Limited, ca unic consultant financiar din Marea Britanie, privind introducerea şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor Fondului pe piaţa londoneză, împreună cu BRD Societe Generale şi Swiss Capital, drept consultaţi locali, şi Clifford Chance Badea, consultant juridic al Fondului.

Fondul caută o firmă de PR internațională care să se ocupe de campania listării. În România FP lucrează cu agenția de PR GolinHarris.

Alternativ, listarea poate fi realizată prin intermediul Global Depository Receipts (GDR), dar reglementările restricţionează emiterea de GDR-uri doar pentru listările iniţiale, şi pentru ca Fondul să poată emite astfel de instrumente este nevoie ca legislaţia să fie modificată sau ca FSA să emită o excepţie în cazul Fondulului.

Recomandarea administratorului Fondului privind listarea secundară a Fondului Proprietatea la Londra va fi supusă votului la adunarea generală a acţionarilor din data de 28 aprilie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *