Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute Recomandate » Piața intra-zilnică și OTC: ai grijă ce-ți dorești căci s-ar putea să primești

Piața intra-zilnică și OTC: ai grijă ce-ți dorești căci s-ar putea să primești

7 martie 2014
Evenimente externe
energynomics

Confruntările de idei și găsirea de soluții dincolo de modelele teoretice au dominat conferința de joi dedicate celor mai noi platforme de tranzacționare pentru energie electrică puse la dispoziție de Opcom: piața intra-zilnică și piața centralizată a contractelor bilaterale cu negociere dublă continua, cunoscută ca PC-OTC.

Furnizorii au împins constant în ultimii doi ani către Comisia de Industrie și Servicii din Camera Deputaților și către ANRE cerințele lor pentru dezvoltarea acestor două piețe. Într-un final, printr-o asumare de către ANRE catalogată drept curajoasă de către Iulian Iancu, președintele comisiei de industrie, aceste două piețe au fost deschise. Cu doar o zi înainte de conferința dedicată soluțiilor pentru piața de energie națională, ANRE a publicat regulamentul de înscriere pe piața OTC.

Sectorul energiei electrice se află într-un punct esențial al dezvoltării sale istorice, în context national și European. Dacă pe plan naţional avem de-a face cu o multitudine de evoluții despre care avem mai multe incertitudini decât certitudini, în plan European cuvântul de ordine este liberalizare, cuplare piețelor și sistemelor de transport prin preț, renunțarea treptată la tot soiul de subvenții, necesar uriaș de investiții pentru menținerea resilienței și inovație. Conferința dedicată bursei de energie electrică nu s-a putut rezuma la acest subiect, mai ales că o atare abordare nu este nici de droit. Componentele unei piețe și nu unui sistem nu există independent unele față de celelalte și întregul lor înseamnă mai mult decât suma părților.

Contractele directe asigură finanțarea investițiilor durabile în energie

Un element surprinzător s-a întâmplat după intervențiile de deschidere ale Comisiei Parlamentare, ale ANRE prin vicepreședintele Dumbrăveanu și ale Asociației Furnizorilor de energie electrică (AFEER) prin vocea lui Ion Lungu, președintele Asociației: o serie de nemulțumiri, poate latent și nespuse în timpul con-lucrărilor au ieșit la iveală din partea furnizorilor. Alți membri din comitetul director al AFEER au ținut cuvântări scurte pe terminologie prin a sugera că platforma OTC nu este exact ceea se propusese din partea furnizorilor.

Folosindu-se de exemplul altor tipuri de tranzacții cu alte mărfuri, mai banale poate decât energia electrică, o parte dintre reprezentanții furnizorilor au ținut să sublinieze că între mărfuri nu trebuie instituită o diferențiere privind modul cum se încheie o tranzacție, și exact asta va face OTC-ul prin raportarea la cumpărarea altor mărfuri. Pe scurt, o parte a furnizorilor au susținut că OTC nu va putea substitui existent posibilității de a încheia contracte directe pe termen lung.

O poziție asemănătoare a venit din partea unui producător fără de care sistemul ar avea probleme: Complexul Energetic Oltenia.Reprezentanții CE Oltenia au precizat că nici până acum nu au existat restricții privind termenul de încheiere a unui contract. “Nu cunosc vreun caz în care, chiar și înainte de introducerea OTC-ului, Opcom ar fi refuzat introducerea unei oferte de vânzare pe 10 ani”, a spus reprezentantul CE Oltenia.

În repetate rânduri directorul general al Opcom s-a văzut nevoit să furnizeze răspunsuri și precizări suplimentare, mai ales privitoare la ceea ce dânsul cataloga ca atitudine pesimistă din partea furnizorilor, deși, după ce Opcom a deschis platformele, ele nu au fost suficient de folosite pentru ca astfel de poziții negative vis-à-vis de piețele propuse să poată fi bazate pe ceva palpabil.

„Participanții înscriși pe piața intra-zilnică nu sunt mai mulți de 20 de când am deschis-o, iar cei care au tranzacționat sunt mai puțini decât degetele de la cele două mâini.”, a declarat conducătorul bursei de energie. Cât despre PC-OTC, aceasta fusese deschisă pe 3 martie, cu doar 3 zile înainte de conferință. Prin urmare, cele două soluții au fost cerute, iar acum sunt folosite foarte puțin. Participanții la piață (producători, furnizori, distribuitori și autorități) au arătat că există încă o serie de neclarități către ce anume ar trebui să ne îndreptăm cu energia românească în termeni de investiții în capacități și retehnologizări, transmisie și distribuție, concurență reală pe verticală și orizontală.

Analiza mecanismelor intime ale sectorului, de la tipul de contract care va ridica probleme serioase pentru tranzacțiile peste hotare la echipamentele și frecvențele evident depășite pentru tipul și nivelul actual de consum, și chiar problemele de culegere și prelucrare a datelor la INS și la ANRE, au semnalat evidenta lipsă a unei concepții strategice integratoare; o concepție care ar trebui să fie gândită de către Departamentul de Energie, dar care a fost tocmai instituția care alipsit de la dezbaterea de joi dedicată bursei pe care va trebui s-o conducă după transferul bursei de la Finanțe în subordinea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *