Acasă » Regenerabile » Solar » Solar Power Energy a finalizat cel mai mare parc solar din Teleorman pe fonduri UE

Solar Power Energy a finalizat cel mai mare parc solar din Teleorman pe fonduri UE

9 mai 2014
Electricitate
energynomics

Compania Solar Power Energy Ro a finalizat proiectul parcului solar Mavrodin din Teleorman a cărui finanțare a fost asigurată în proporție de 70% cu bani proveniți din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), nerambursabili. Parcul are o capacitate de producție instalată de aproape 5,47 MW și este cel mai mare parc solar din rețeaua de distribuție a CEZ din Teleorman.

La data depunerii documentației, în aprilie 2010, valoarea preconizată a proiectului era de 85 milioane de lei pentru o putere instalată de 5,1 MW. În final, valoarea centralei a fost de 23,5 milioane de lei, de unde rezultă aproximativ 970.000 euro/MW instalat. Deși compania programase o centrală solară pe 20 de hectare, aceasta a fost construită pe doar 12,6 hectare, si directorul de proiect spune că acesta va fi unicul parc al firmei, care va asigura și 10 locuri de muncă permanente.

Managementul companiei consideră că producția anuală a centralei se va ridica la mai bine de 6 GWh, fiind capabilă să alimenteze cu energie electrică aproximativ 2.000 de gospodării prin evacuarea sarcinii către o linie electrică aeriană (LEA) de 20 de kiloVolți.  Parcul nu are dispecerat propriu, ci este monitorizat prin telecomunicații în timp real.

Pentru că parcul a fost construit cu 70% asistență nerambursabilă din partea Comisiei Europene, se va diminua numărul de certificate verzi primite cu proporția finanțării europene, pentru compensare; parcul va primi doar 30% dintre certificatele verzi acordate prin lege, corespondent co-finanțării sale, asigurată printr-un credit punte contractat de la BCR.

“Parcul nu primește acum niciun certificat verde, dosarul e la ANRE. Agenția de Protecție a Mediului a eliberat autorizația de funcționare pe 7 mai, deci  sperăm să fie procesat repede. ANRE va spune cât vom primi, dar anticipăm că vom primi 1,2-1,5 certificate verzi/MWh”, a spus Gheorghe Păuna, director de conectare la rețea.

Totodată, pentru că a beneficiat de o schemă de finanțare europeană, parcul este supus timp de 3 ani unei interdicții de vânzare/înstrăinare/schimbare de acționariat. Construcția e în curs de intabulare și nu se cunoaște deocamdată impactul taxei pe construcții speciale.

Impactul altor taxe este însă consistent. Numai pentru 2014 au fost plătiți bugetului local circa 5.000 de euro în contul taxelor privind proprietatea terenului. Managementul companiei anticipează venituri de 200.000-250.000 de euro în acest an de pe urma parcului și o amortizare a investiției în 8-10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *