Acasă » Electricitate » Silvia Vlăsceanu (HENRO): Ne dorim să fim un partener de dialog

Silvia Vlăsceanu (HENRO): Ne dorim să fim un partener de dialog

12 noiembrie 2021
Electricitate
energynomics

Strategia energetică națională este în continuare necesară, consideră Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO, asociația producătorilor de energie electrică lansată în acest an. Pentru rezolvarea sau atenuarea problemelor care au legătură cu sectorul energetic este nevoie de o colaborare cât mai strânsă a tuturor părților implicate, prin dialog și acțiuni comune, a susținut directorul executiv al HENRO, la EnergynomicsTalks.

HENRO reunește trei companii cu capital majoritar de stat – Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, responsabile pentru circa 50% din producția anuală de energie electrică din România. “Ne dorim să fim un partener de dialog în procesele de elaborare a legislației și a documentelor strategice în domeniul energetic”, a precizat Silvia Vlăsceanu.

Modificările de legislație impuse prin Directivele europene introduc noțiuni noi, precum comunitatea de energie a cetățenilor. “Este introdus astfel dreptul cetățenilor de a deține capacități de producție, distribuție și furnizare a energiei electrice. Orașele ar trebui să încerce să aibă propriile capacități energetice, ceea ce ar schimba structura și configurația sistemului electro-energetic național”, a spus Silvia Vlăsceanu. Conceput și pus în funcțiune în urmă cu o sută de ani, sistemul energetic trebuie reconfigurat, pentru a răspunde noilor realități de consum, de piață și tehnologice. Cu titlu de exemplu, “consumatorii casnici sunt racordați preponderent la joasă tensiune, ceea ce mărește pierderile în rețea”. Sunt chestiuni care pot fi regândite fără a aducă prejudicii masive sistemului actual, consideră Silvia Vlăsceanu.

Dincolo de implicarea în modernizarea legislației relevante din perspectiva membrilor, inclusiv legislația de mediu și principiile achizițiilor publice, HENRO își propune să se implice în zona de educație și formare profesională. “Pentru membrii fondatori ai HENRO, media de vârstă a salariaților este de peste 50 de ani. Sunt profesii și meserii care nu mai sunt atrăgătoare pentru tineri”, a precizat Silvia Vlăsceanu.

Referindu-se la contextul recent al pieței de energie electrică din România, Silvia Vlăsceanu a atras atenția asupra unui fenomen nefiresc: “Faptul că pondera pieței de ziua următoare a ajuns la 40-50% este complet anormal! […] În 2020, circa 30 de TWh din ofertele pe termen lung lansate de producători nu și-a găsit cumpărătorii – circa jumătate din consumul României! –, în condițiile în care prețurile erau sub 300 de lei pe MWh”. Producătorii mari vor să vândă preponderent pe termen lung, a subliniat Silvia Vlăsceanu.

EnergynomicsTalks este un produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în 2020, încă de la debutul perioadelor de restricții impuse de pandemia de Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.