Acasă » Regenerabile » Servelect proiectează o centrală fotovoltaică pentru ROMATSA

Servelect proiectează o centrală fotovoltaică pentru ROMATSA

13 ianuarie 2021
Regenerabile
energynomics

Echipa Servelect a demarat etapa de proiectare a unei centrale fotovoltaice de 380 kWp pentru Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA. Proiectul, în valoare totală de 769.991 de euro (proiectare + execuție), este co-finanțat cu 346.500 euro prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, prin programul “Energy Programme în România”.

Panourile fotovoltaice vor fi instalate deasupra spațiului de parcare, evitându-se astfel încălzirea autovehiculelor în sezonul cald și contribuind în același timp la reducerea consumului de carburant utilizat de șoferi pentru asigurarea confortului termic.

Proiectul vizează reducerea consumului de energie provenit din surse convenționale cu aproximativ 490 MWh/an, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 150 tone CO2/an și optimizarea costurilor energetice prin producerea de energie regenerabilă destinată autoconsumului. Vor fi obținute, de asemenea, creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică și creșterea gradului de implicare a personalului în reducerea consumului și a costurilor cu energia.

Servelect lucrează cu ROMATSA în cadrul acestui proiect încă din 2019. Prima etapă finalizată cu succes a fost întocmirea studiului de fezabilitate. În paralel, departamentul de Consultanță al Servelect a elaborat aplicația de finanțare, colaborând îndeaproape atât cu reprezentanții ROMATSA pentru colectarea și validarea datelor necesare, cât și cu echipa tehnică, pentru preluarea informațiilor esențiale din studiul de fezabilitate. Ulterior, aplicația de finanțare a fost transmisă către Innovation Norway, iar în septembrie 2020, proiectul a fost aprobat la finanțare.

ROMATSA este furnizorul de servicii de navigație aeriană care asigură siguranță serviciilor de navigație și managementul traficului aerian de 30 de ani în România. Unul dintre obiectivele pe termen lung ale companiei îl reprezintă implementarea unui pachet de soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice, în vederea asigurării unor costuri operaționale reduse și a unui impact pozitiv asupra mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *