Acasă » Legal » Legislatie Primara » Senatorii aprobă separarea activităților Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare

Senatorii aprobă separarea activităților Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare

3 septembrie 2013
Electricitate
energynomics

După modelul bad bank, good assets, senatorii au aprobat luni reorganizarea, prin divizare parţială, a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin (RAAN). Mai exact, RAAN va pierde două dintre cele patru sucursale. Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti ICN şi Centrul de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare Bucureşti Măgurele CITON vor forma Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
În calitate de primă Cameră sesizată în acest caz, Senatul a aprobat proiectul de lege cu 94 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi cinci abţineri.

Prin divizare se dă posibilitatea entităţii nou înfiinţate să-şi administreze independent resursele.

„Măsura a fost necesară din pricina dificultăţilor financiare cu care se confruntă în prezent RAAN, prin divizare dându-se posibilitatea entităţii nou înfiinţate să-şi administreze independent resursele, veniturile şi cheltuielile, astfel încât să aibă o situaţie financiară compatibilă cu cerinţele de calificare în cadrul licitaţiilor interne şi internaţionale”, se precizează în raportul pregătit de senatorii din Comisia economică.

Probleme de mediu

Celelalte două entități din cadrul RAAN sunt ROMAG-TERMO și ROMAG-PROD. Prima produce abur tehnologic pentru cea de-a doua, specializată în producția de energie electrică pentru consum propriu tehnologic și livrare în Sistemul Energetic Național. ROMAG-PROD asigură și furnizarea agentului termic primar pentru 33.000 de apartamente din municipiul Drobeta-Turnu Severin și mai are ca obiect de activitate producția de apă grea, apă superușoară și apă supergrea.
La sfrșitul lunii august, ministrul Mediului a anunțat că România riscă sancțiuni financiare din parte Comisiei Europene dacă nu reduce drastic emisiile de dioxid de sulf de la Romag Termo. „Este o depăşire de zece ori mai mare decât limita admisibilă de dioxid de sulf. Trebuie luate măsuri rapide, astfel încât să nu punem în pericol sănătatea cetăţenilor”, spunea Rovana Plumb.

Datorii de 800 de milioane de lei

RAAN se află în prezent într-un proces de reorganizare, având datorii către furnizori de peste 800 de milioane lei. Printre măsurile de urgență se numără dispinibiliarea a 390 de anagajați ai Regiei, în 2013. Pentru 2012, RAAN a raportat o cifră de afaceri de peste 636 de milioane de lei și pierderi de 2,5 milioane de lei, la un număr total de angajați de peste 3653.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *