Acasă » Petrol și Gaze » Șeful ONU solicită impozitarea „lăcomiei grotești” a companiilor de petrol și gaze

Șeful ONU solicită impozitarea „lăcomiei grotești” a companiilor de petrol și gaze

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat „lăcomia grotescă” a companiilor de petrol și gaze și a susținătorilor lor financiari și a îndemnat guvernele la nivel global să „taxeze aceste profituri excesive” pentru a sprijini persoanele mai vulnerabile.

„Este imoral pentru companiile de petrol și gaze să obțină profituri record din această criză energetică pe spatele celor mai sărace comunități, cu un cost masiv pentru climă”, a declarat Guterres reporterilor.

Cele mai mari companii petroliere din SUA, Exxon Mobil și Chevron, cât și Shell, din Marea Britanie și TotalEnergies din Franța au realizat profituri cumulate de aproape 51 de miliarde de dolari în ultimul trimestru, aproape dublu față de anul anterior, potrivit Reuters.

„Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini cei mai vulnerabili oameni, în aceste vremuri dificile”, a mai spus Guterres.

„Și îndemn oamenii de pretutindeni să trimită un mesaj clar industriei combustibililor fosili și finanțatorilor lor: această lăcomie grotescă pedepsește oamenii cei mai săraci și vulnerabili, distrugând în același timp singura noastră casă comună”, a adăugat el.

Politicienii și susținătorii consumatorilor au criticat companiile petroliere pentru că au profitat de deficitul global de aprovizionare pentru a-și majora profiturile și a împovăra consumatorii. Președintele american Joe Biden a declarat în iunie că Exxon și alții câștigau „mai mulți bani decât Dumnezeu”, într-un moment în care prețurile combustibililor destinate consumatorilor au atins noi recorduri.

Luna trecută Marea Britanie a adoptat o taxă excepțională de 25% pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului. Parlamentarii americani au dezbătut o propunere similară, deși aceasta nu se bucură de șanse mari în Congres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *