Acasă » Petrol și Gaze » Transport » S1 2017: Profit net semestrial mai mare cu 42,1% pentru Transgaz – 400 de milioane de lei

S1 2017: Profit net semestrial mai mare cu 42,1% pentru Transgaz – 400 de milioane de lei

11 august 2017
Petrol și Gaze
energynomics

În primul semestru al acestui an, Transgaz a realizat un profit net de peste 400 de milioane lei (+42,1%), pe o cifră de afaceri în creștere cu 26,1%, până la 1,02 miliarde de lei. Consumul tehnologic a fost redus cu 22%, atingând o pondere de 0,73% din totalul gazelor naturale vehiculate, iar cheltuielile de exploatare s-au redus cu 4,84%.

Veniturile din echilibrare au crescut de peste trei ori față de S1 2016 și au contribuit la un profit din exploatare cu 43% mai ridicat decât în prima jumătate a anului trecut.

Dintre cele șapte criterii de performanță urmăriți de către companie la nivel anual, patru sunt atinși sau pe un parcurs favorabil: reducerea cheltuielilor de exploatare, încadrarea în cantitățile de gaze naturale reprezentând consumul tehnologic, efectuarea plăților în termenul contractual și creșterea EBITDA. Pentru creșterea productivității muncii va fi nevoie de ca eforturile să continue. Reducerea volumului de creanțe restante se dovedește un obiectiv foarte ambițios, atins doar într-o măsură de 19%, după primul semestru.

Perspectiva realizării nivelului programat de investiții (250 de milioane de lei) pare de neatins, în condițiile în care primele șase luni au adus un grad de realizare de numai 6,26%.

Programul de reparații, reabilitare și asigurare a mentenanței sistemului național de transport al gazelor în semestrul I 2017 a fost realizat într-o pondere 10% (8% – reparații și reabilitări, 14% – servicii de mentenanță), adică 7,8 milioane de lei față de 77,85 milioane de lei programat. Valorile mici sunt explicate prin imposibilitatea efectuării de lucrări în perioada sezonului rece (noiembrie-martie), dificultăți întâmpinate la elaborarea documentațiilor de promovare a procedurilor de achiziție, dificultăți în obținerea autorizațiilor și avizelor de construire de la instituții și autorități, rezilierea unor contracte din cauze imputabile constructorilor.

Cheltuielile cu investițiile s-au redus cu 37,4% în S1 2017 față de S1 2016, la 28,3 milioane de lei și reprezintă 4% din valoarea programată pentru 2017, de 704 milioane de lei.

Îndeplinirea programului investițional în atât de mică este justificată de companie, în principal, prin în probleme de natură juridică privind accesul în teren, autorizații neobținute în timp util, schimbarea de către ANRMAP a procedurilor de validare a licitațiilor.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *