Acasă » Uncategorized » S-a constituit grupul de lucru pentru aprobarea proiectelor pe măsura 10C

S-a constituit grupul de lucru pentru aprobarea proiectelor pe măsura 10C

29 iulie 2021
Uncategorized
Gabriel Avăcăriței

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a aprobat constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerului care să pregătească legislaţia pentru acordarea unor fonduri de milioane de euro pentru modernizarea unităţilor de producere a energiei electrice şi termice, printre care şi Elcen, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Grupul de lucru urmează să implementeze prevederile Directivei 87/2003, revizuită, în ceea ce priveşte Mecanismul 10 C – faza IV, care vizează acordarea de fonduri de investiţii pentru proiectele cu o valoare mai mică de 12,5 milioane de euro.

Guvernul a comunicat Comisiei Europene, până la finalul lunii iunie, „Lista investiţiilor cu o valoare sub 12,5 milioane euro” din acest program de modernizare.

Astfel, printre proiectele propuse se numără: Colterm – cogenerare de înaltă eficienţă cu motoare termice în CT Dragalina Timişoara (P=1 MW), în valoare de 4,7 milioane de euro; folosirea biomasei drept combustibil adiţional la cazanele de abur existente, la CET Sud Timişoara, pentru producerea de energie în cogenerare, în valoare de 1,2 milioane de euro; Elcen – Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, CTE Grozăveşti – 4,5 milioane de euro; Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 100 Gcal/h, în CTE Bucureşti Vest – 4,5 milioane de euro; Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 200 Gcal/h, în CTE Bucureşti Sud – 9 milioane de euro; Instalarea în municipiul Arad a unei unităţi de producere combinată de căldură şi energie cu acumulator de 3.000 mc la CET Hidrocarburi SA – 6,97 milioane de euro, conform Agerpres.

Alte proiecte propuse în cadrul acestui program de modernizare vizează Instalarea în Ploieşti a unei turbine de gaze, cu putere 25 Mwe – 12,46 milioane de euro; Vest ENERGO – Centrala cogen Bucureşti (zona Băneasa Romaero), 12 MW – 12 milioane de euro; Centrala cogen Bucureşti (zona Faur), 12 MW – 12 milioane de euro; Centrala cogen Bucureşti (zona Preciziei), 10 MW – 10 milioane de euro; Vimetco – Centrală de cogenerare de înaltă eficienţă de 12 MWe la Alum SA – 10 milioane de euro; Electrocentrale Grup – realizarea unei centrale electrice fotovoltaice cu puterea electrică instalată de până la 3 MW pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Fântânele – 2,97 milioane de euro; în municipiul Arad – execuţie centrală termică pe biomasă, 50 MW – 10 milioane de euro.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *